12 неща, за които служи вестникът, освен за четене

17:07, 25 апр 17 / Любопитно 25 1675 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вестникът е най-старата медия. През последните години обаче, броят на хората, които четат новини на хартия, драстично намалява. В медийния бранш предричат, че в близките години вестникът ще умре. У нас обаче, освен за четене, вестникът намира многобройни приложения в ежедневието. Събрахме 12 от тях, но вие със сигурност ще се сетите за още. Вярно е, че част от нещата са в миналото, но други може да срещнете и днес. С какво ще заменим вестника, ако той отиде в историята? Единствената алтернатива засега са рекламните брошури на големите хранителни вериги.

1.Тоалетна хартия.

Преди години тоалетната хартия беше дефицит. Тогава нарязаните парченца от „Работническо дело“ се явяваха неин заместител. В наши дни още може да попаднем на вестници, закачени на пирон в селските нужници и по-непретенциозните градски тоалетни.

 

2.Покривка за маса.

Колкото по-хубава е покривката на кухненската маса, толкова повече я пазим. И за да не я оцапаме с лютеница и сланина, използваме вестник. Е, поне бабите ни го правеха, а ние като деца четяхме, докато ядем филията, намазана с масло и конфитюр.

3.Чистене на прозорци.

Вестникът е идеален за чистене прозорци. Прилежните домакинки ще потвърдят. За тях качественият вестник се отличава от останалите с това, че не цапа и не се къса лесно, когато се намокри. Тук хартията е по-важна от написаното на нея.

4.Трепане на мухи.

Старите вестникари ще ви кажат, че с вестник може да се убие муха и политик. За политиците вече не е чак толкова сигурно, но мухите продължават да треперят от ужас, когато видят сгънат като палка вестник.

 

5.Щори за прозорци.

Преди години, когато не бяхме и чували за днешните щори, едно от нещата, с които правехме по-хладни стаите през лятото, бяха вестниците. С тях облепвахме стъклата на прозорците и ги махахме чак през есента. Облепени с вестници прозорци може да видим и днес, но най-често на къщи, чиито обитатели си изкарват прехраната в чужбина.

6.Шапка.

Бояджия без шапка от вестник, не е истински бояджия. Когато има майстори в къщата и малките момченца ги видят с такива шапки на главата, задължително искат да ги пробват. Като малки, някои момченца искат да станат бояджии точно заради шапката от вестник.

 

7.Корабчета и ракети.

Няма дете, което не си е играло с корабчета и ракети, направени от вестник. Това изкуство се нарича оригами и за него вече се използва гланцова хартия. Друго си е обаче със стария хартиен вестник.

8.Подпалки.

Най-лесният и икономичен начин да запалим огъня в камината е с вестник. За какво да даваме пари за подпалки. Заради това лошите съседи често обират вестниците от кутиите на входа.

9.Сушилник за обувки.

Когато се прибереш с мокри от снега обувки, ги оставяш да съхнат върху старо парче от вестник. Така е по-безопасно за излъскания под. На сутринта просто намачкваш вестника и по-късно го използваш за подпалки на камината.

10.Заплашително писмо.

Спомняте ли си старите криминални филми, когато престъпниците изпращат заплашително писмо, написано с букви, изрязани от вестникарски заглавия? Понякога тези букви се използват и за образователни игри в детската градина.

11.Фунийка за семки.

Едно време мургавите братя продаваха семки във фунийки от вестник. Когато семките свършеха разтваряхме фунийката и преглеждахме старите новини за поредния конгрес на ЦК на БКП.

 

12.Рисуване.

Едно от любимите ни занимания с вестник, а да нарисуваме мустаци на снимката на „Мис Вселена“ или някоя чалга певица. След упражнението ни по рисуване тя става истински мускетар. Понякога добавяме очила или шапка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама