Турски въздушни удари в Северен Ирак отнеха живота на шестима кюрдски военни

12:27, 25 апр 17 / Свят 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турски въздушни удари, насочени срещу местни въоръжени групи в Северен Ирак отнеха живота на шестима души от кюрдските сили за сигурност, съобщиха властите в автономния регион Иракски Кюрдистан, според които става въпрос за инцидент, предаде БГНЕС.

„Шестима души бяха убити – петима от (въоръжените отряди) пешмерга и шестият от (местните разузнавателни сили) асаиш“, каза генерал-лейтенант Джабар Йавар, началник на военните отряди пешмерга.

По думите му турската атака най-вероятно е била насочена срещу язидски милиции, които са съюзени с Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена от Анкара и ЕС за терористична организация.

„Деветима други бяха ранени от въздушния удар срещу планините Синджар“, каза той, имайки предвид северозападния иракски регион, населен с представители на язидското малцинство.

Въздушният удар е бил извършен около 2:30 часа местно време, посочи още Йавар, според когото на мястото на нападението е имало сили на Язидските части за отбрана (YBS). Според YBS турските атаки са продължили три часа и са ударили пет техни позиции, включително радиостанция.

В същото време турските военни нанесоха удар и по кюрдски сили на територията на Сирия, при които загинаха 18 кюрдски бойци, съобщиха от Сирийския център за човешки права. „Загиналите са бойци и представители на медиите от Съюза за народна отбрана (YPG)”, посочва ръководителят на Центъра Рами Абдел Рахман.

В изявление от YPG потвърдиха, че са им били нанесени поражения от турските власти, но не уточниха броя на загиналите. “турски самолети извършиха мащабна атака срещу база на YPG, в която има разположени медийни и комуникационни центрове, както и някои военни съоръжения“, се казва в изявлението.

Ударите в Сирия са първите, които турската армия извършва, след като обяви края на операцията „Щитът на Ефрат“ през март. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама