Международната федерация за трети път се опитва да накаже родните щанги

11:41, 25 апр 17 / Спорт 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) опитва за трети пореден път да глоби Българката федерация във връзка със случая с 11 щангисти от преди две години, съобщава официалният сайт на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ). Този път решението е взето на заседание на Изпълкома на IWF, състояло се на 2 април 2017 г. по време на Световното първенство за юноши и девойки в Банкок. Това е трети пореден път, в който Световната централа се опитва да наложи глоба на българските щанги, предишните два пъти бяха оборени от български юристи в Международния спортен арбитраж в Лозана (КАС), който се произнесе в полза на жалбите на БВФТ.

Единствената разлика сега е в размера на глобата, този път тя е наполовина – 250 000 щатски долара, които следва да се платят в срок от шест месеца, ако оспорване не спре отново решението.

„Пак ще обжалваме. Заедно с президента на БФВТ Неделчо Колев бяхме в Банкок, като предварително настоявахме за среща с президента на IWF Тамаш Аян, както и за наше присъствие на Изпълкома. Самият Аян бе дал подобни индикации и бе казал, че ще говорим там по случая, за да се изяснят и уточнят нещата по сложния казус. За жалост подобни срещи и участия в заседания не се състояха, отказаха ни разговори и разбрахме за глобата отново постфактум,“ заяви адвокат Радостин Василев, който наскоро спечели пред КАС второто дело за обжалване на поредната глоба от IWF.

Според Василев третото поредно налагане на глоба е световен прецедент и говори за очеваден натиск срещу БФВТ. „Този път на заседанието на Изпълкома в Банкок са били дори представители на адвокатската кантора от Швейцария, защитаваща интересите на IWF пред КАС. Това ще затрудни защитата ни, но смятам, че отново имаме аргументи и основания за обжалване. Не искам да се наемам с прогнози, но се надявам това да е последното подобно дело пред Международният спортен арбитраж в Лозана.

Както е известно, през март 2015 г.. по време на внезапен допинг тест бе открито наличието на анаболния стероид „станозолол“ в пробите на 11 български щангисти от националните отбори. По-късно три независими проверки в авторитетни лаборатории сред които тези в Хамбург и в Кьолн доказаха, че причината е замърсена партида на хранителната добавка „Трайбест“. Базирано на това Българската агенция за безопасност на храните унищожи вече блокираните количества от препарата, заличи го от списъка и състави Акт за административно нарушение на производителя, сезирана бе и Прократурата.

Детайлните разследвания и допълнителни проверки, включително на IWF и на Българската държава,  дадоха достатъчно доказателства, че спортистите от националния отбор на България този път са станали жертва на чужда безотговорност. За това говорят и наложените от IWF персонални наказания на състезателите, които бяха силно редуцирани в сравнение с определените в правилника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама