Трети човек загина във венецуелските протести в понеделник

06:41, 25 апр 17 / Свят 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В понеделник във Венецуела загинаха трима протестиращи, с което общият брой на жертвите в масовите демонстрации срещу правителството на президента Мадуро се увеличи на 24-ма.

Очаква се да има още жертви, тъй като няколко други са били сериозно ранени и се намират „между живота и смъртта”, заяви публичният защитник Тарек Уилям Сааб, цитиран от БГНЕС.

Последните сблъсъци бяха породени, след като в понеделник протестиращи блокираха големите пътища в северноамериканската страна, а на изток от Каракас дори ги заляха с гориво.

В друга част на столицата група полицаи използваха срещу демонстрантите сълзлив газ и в резултат бяха засипани от камъни.

Въпреки това, агенцията подчертава, че мнозинството от участниците в протестите са изразявали негодуванието си по мирен начин.

Припомняме, че чрез акциите, продължаващи вече три седмици, участниците в протестните шествия изразяват недоволството си към опитите на венецуелския президент Николас Мадуро да консолидира властта си. Техните искания включват възстановяване на конституционния ред, оставка на членовете на Върховния съд и нови избори. Очаква се те да продължат с протестните си действия, докато Мадуро не подаде оставката си.

Причините за масовите демонстрации из цялата страна са последните решения, които обостриха и без това тежката политическа и икономическа криза в страната. Сред тях са опитът на Върховния съд да изземе законодателните функции на водения от опозицията Конгрес - единствената институция в страната, която не бе под контрола на президента Николас Мадуро и приближените му. Освен това миналата седмица венецуелските власти наложиха забрана на опозиционния лидер Енрике Каприлес, с която те го лишиха от 15-годишна обществена служба и го възпрепятстваха да участва в общите изборите следващата година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама