Израелският президент остро обвини Марин Льо Пен

23:23, 24 апр 17 / Свят 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Израелският президент Реувен Ривлин обвини кандидатката на крайната десница за президент на Франция Марин Льо Пен, че участва в нов вид отричане на отговорността на французите за Холокоста, предаде БГНЕС.

Той оцени като много тревожни посланията в политическите декларации на Льо Пен, че „французите не са отговорни за Холокоста, че не са отговорни за изтреблението на евреи в границите на страната. Ривлин каза това в реч по случай Деня в памет на шестте милиона изтребени по време на Втората световна война евреи.

“Така например един от кандидате за френските президентски избори отрича отговорността на Франция за депортирането на еврейски граждани към концентрационните лагери и нацистките лагери на смъртта“, подчерта той в речта си.

Марин Льо Пен, който се класира за балотаж на изборите за президент във Франция, на 9 април заяви, че „Франция не е отговорна за „Vel d'Hiv“, арестуването и депортирането на 13 000 евреи в Париж през 1942г. Тя каза това в коментар относно решението на президента Жак Ширак да признае през 1995 отговорността на Франция за това. Израел осъди думите на Льо Пен като противоречащи на историческата истина. Според израелския президент става дума за нов вид по-опасно и по-разрушително отричане на Холокоста, отколкото е имало досега. Според него целта на такова говорене не е да се отрече самия геноцид, а да се превърнат националните правителства и институции от онова време в „жертви“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама