САЩ наложиха санкции на сирийци заради химическата атака

20:49, 24 апр 17 / Свят 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американското министерство на финансите наложи санкции на сирийски служители заради смъртоносната атака с бойното отровно вещество зарин по-рано този месец в северозападния сирийски град Хан Шейхун, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

САЩ обявиха налагането на финансови санкции срещу 271 учени в сирийски център за разработване на неконвенционални оръжия. Това са едни от най-сериозните санкции на финансовото ведомство на САЩ, като се има предвид броя на засегнатите от тях лица, заяви американски представител. Според министерството на финансите на САЩ „въпросните 271 служители са специалисти химици и са работили в програмата за химическите оръжия поне от 2012г“. Налагайки тези санкции американските власти се надяват да изпратят силно послание, че те ще държат всички служители в режима на Асад отговорни за престъпните нарушения на човешките права. Така те се надяват да попречат на разпространението на този тип „варварски химически оръжия“, се казва в разпространено от министерството на финансите на САЩ съобщение. С влючването на тези 271 лица в черния списък на американската администрация, техните евентуални авоари в САЩ ще бъдат замразени и ще им е забранено да използват американската финансова система.

Високопоставен американски служител заяви, че е трудно да се предвиди доколко ще са ефективни тези санкции, но добави, че те се налагат срещу тези сирийски учени, които са високо квалифицирани и имат възможност да пътуват и да използват американската финансова система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама