Албания и Босна са опората на неосманизма на Балканите

09:24, 24 апр 17 / Свят 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Албанците и босненците са основната опора за турското влияние на Балканите. Под това заглавие авторитетното хърватско списание "7дневно" публикува обширен анализ на главния редактор за неоосманистките планове на новия господар в Анкара Тайп Реджеп Ердоган и неговият идеолог Ахмет Давутоглу, предаде БГНЕС.

"След разпадането на Съветския съюз Европа ограничи турското влияние на Балканите. След края на войните в Хърватия и Босна и по-специално след тази в Босна и Херцеговиня Европа се оттегли. С идването на власт на Ердоган през 2002 г. Анкара използва тази ситуация за проникване на Балканите. В Босна и Херцеговина Ердоган има огромно влияние и там на практика той определя всяко движение. Промяната настъпи с програмата в книгата "Стратегическа дълбочина" на бившия външен министър и бивш премиер Ахмет Давутоглу - основният идеолог на Ердоган. Значението на Балканите за Турция най-добре се вижда в следващото изречение от книгата на Давутоглу: "Защитата на Истанбул започва в Адриатическо море и Сараево", припомня главният редактор на седмичника и пояснява: с тези думи той подчертава значението на Балканите за Турция, която трябва да увеличава влиянието си в този регион. "Това се отнася специално за мюсюлманското население и преди всичко за бошняците и албанците, които са бащите на османското наследство", както твърди Давутоглу.

За него от стратегически интерес е свързването на мюсюлманите на Балканите - от Македония, Косово, Санджак и Босна и Херцеговина. "Маргинализирането на тези общности, с които Турция има съдбоносен съюз, би означавало края на османското наследство в региона", предупреждава Давутоглу. Според него разширяването на неоосманистката концепция трябва да става чрез мюсюлманските малцинства, независимо от това къде живеят. В тази връзка Турция има две краткосрочни и две дългосрочни цели във външната си политика на Балканите - увеличаване на мощта на Босна и Албания. Освен това Анкара трябва да се грижи за мюсюлманските малцинства и техните права. Турция трябва да се пребори на международно ниво за легализацията на бащинството си върху балканските мюсюлмани - правото да се намесва при защитата на техните права.

За властите в Анкара Турция не може да бъде фактор в международните отношения, ако не е в състояние да създаде собствена сфера на влияние на Балканите. И основен фактор за това влияние са бошняците и албанците. Тази доктрина предвижда инструментализацията на балканските етнически малцинства и държави.

В публикацията се подчертава, че в босненската столица Сараево са празнували победата на Ердоган на референдума от миналата седмица, но също така, че той е получил подкрепата на няколко терористични ислямистки групировки като "Ахрар Ал-Шам", "Жаиш Ал-Ислам", "Файлак Ал-Шам" и от бригадата "Султан Мурат".

"Давутоглу си замина, но идеологическата рамка се запазва. А с резултатите от референдума Ердоган получи неограничена мощ и без съмнение става опасен за Балканите", се казва в края на анализа на главния редактор. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама