Анкара не се отказва от идеята за безвизово пътуване на турците в ЕС

08:37, 24 апр 17 / Свят 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През май Турция ще представи документ за сделката с ЕС за безвизово пътуване на турците, която, ако не бъде приета, може да доведе до блокада на сделката с Евросъюза за бежанците, предаде БГНЕС.

Това заяви външният министър Йомер Челик в интервю пред Си Ен Ен Тюрк. По неговите думи Турция изпълнява своята част от сделката с ЕС. Той допълни, че сделката за бежанците между двете страни по нея ще продължи да бъде прилагана, ако ЕС приеме новото предложение на Анкара, което ще стане известно през май.

През март миналата година Брюксел и Турция се споразумяха за план по спиране на миграцията по нелегални канали в Егейско море с предприемане на действия срещу трафикантите на хора и подобряване на условията на живот на близо 3-те милиона сирийски бежанци, които се намират в Турция. Според това споразумение Анкара се съгласи да приема обратно бежанците, стигнали до гръцките острови незаконно от Турция, а ЕС обеща да приема същия брой сирийски бежанци от Турция. Това споразумение също така предвиждаше безвизов режим за пътуващите в ЕС турци.

Зокато планът успешно намали бежанският поток, Еврокомисията настоява Анкара да изпълни седем оставащи й критерии от общо 72, включително „преразглеждане на законите и практиките по тероризма в съответствие с европейските стандарти“.

Анкара многократно отказа подобно преразглеждане.

Челик каза, че Турция има правото да получи безвизов режим от ЕС, след като Анкара изпълни своята част от споразумението. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама