Светът все още увеличава разходите за оръжие

02:04, 24 апр 17 / Свят 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общият обем на разходите за военни цели в света се е увеличил през 2016 г. с 0,4% в сравнение с 2015 г. и възлиза на 1,686 трилиона долара. Това се посочва в поредния доклад, публикуван в понеделник от Стокхолмският институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) за търговията с оръжие в света и тенденциите във военните разходи на основните играчи на този пазар. Това информира БГНЕС.

Три страни са лидери в тази област - САЩ, Русия и Китай. Американските военни разходи през 2016 г. са 611 милиарда долара, което представлява увеличение с 1,7 пункта. Китайските разходи за отбрана са се увеличили с 5,4 процентни пункта и достигат до 215 милиарда долара. Русия, чийто военен бюджет също се е увеличил с 5,9 пункта, изразходва през миналата година 69,2 милиарда долара, съобщават от SIPRI.

Саудитска Арабия, която завърши 2015 г. на трето място, слезе до четвърто през последната година. Намаляването на разходите в кралството е впечатляващо - 30%. В абсолютно изражение там са 63,7 милиарда долара.

Що се отнася до глобалните тенденции, авторите на доклада отбелязват неравномерната динамика в продажбата на оръжие в различни части на света. Ако в Азия, Океания, Централна и Източна Европа, Северна Африка и Северна Америка индексите вървят нагоре, в Централна Америка, Южна Америка, Карибите, Близкия изток и Субсахарска Африка, те имат отрицателна стойност.

Според публикуван в края на февруари доклад на СИПРИ САЩ и Русия остават най-големите износители на оръжие в света като съвместният им дял е 56% от 2012 до 2016 година.

Базата данни на института обхваща период от 1950 година, а при описанието на тенденциите при международните военни трансфери институтът използва средните показатели за петгодишен период.

Според публикувания от СИПРИ рейтинг, петицата най-големи доставчици на оръжие, както и по-рано, се оглавява от САЩ. Техният дял в общия обем в глобалния експорт е 33%. Второ място в списъка на големите износители, както и в двата предишни петгодишни периода, бе отредено за Русия. Нейният дял в международната търговия е 23%.

На трето място сред големите износители в публикувания списък е, както и по-рано, беше Китай (6,2% от световния експорт).

Последния доклад, в който се установяваше, че като цяло международните доставки на основните видове обикновени оръжия са се увеличили през последните пет години с 8,4% в сравнение с предишния период, сега Централна Америка, Южна Америка, Карибите, Близкия изток и Субсахарска Африка намаляват разходите.

В базата данни за доставката на оръжия е включена информация за всички международни трансфери на основните видове обикновени оръжия, включително продажбите, подаръците и лицензионното производство. Данните отразяват обема на доставките без да се отчита финансовата стойност на сделките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама