Белия дом настоя за финансиране на стената по мексиканската граница

19:37, 23 апр 17 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Високопоставени помощници на Доналд Тръмп настояха за финансиране на мексиканската гранична стена, предаде БГНЕС. Изграждането й бе сред стълбовете в президентската кампания на бизнесмена и Белия дом изглеждаше решен да убеди Конгреса в одобряването на авансово плащане като част от по-голям законопроект, който да финансира американското правителство.

Един от ръководителите на проекта Мик Мулвани заяви, че екипът на Тръмп е готов да направи отстъпки на демократите за реформата в здравеопазването, за да получи парите за стената. Ако това не се случи, президентът ще трябва да наложи вето върху по-големия законопроект навръх 100-тния ден от встъпването си в длъжност.

В интервю за „Фокс нюз“ Мулвани каза: "Все още не знам. Ние питаме за нашите приоритети и най-вече предлагаме да отстъпим на демократите за някои от техните приоритети".

Този път обаче, според наблюдателите, демократите не проявяват голям интерес към този компромис.

"Надявам се, че президентът ще се оттегли", каза сенатор Дик Дърбин пред CNN.

"Да мисли, че ще одобрим това необичайно предложение за гранична стена, за която в момента не можем да платим и се противопоставя на демократите и републиканците по границата, би било върхът на безотговорността ", каза той.

Мулвани е неотстъпчив: „Отказът не е желателен и не е инструмент, с който искаме да разполагаме. Ние искаме нашите приоритети да бъдат финансирани – това са граничната сигурност и защитата на американците, за които стената е необходима".

Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс и министърът на вътрешната сигурност Джон Кели направиха подобни изказвания по други телевизионни предавания.

"Мисля, че това със сигурност си заслужава трудните преговори", каза Кели пред CBS.

"Имаме огромни заплахи, независимо дали става въпрос за трафик на наркотици и хора или потенциални терористи. И някакъв вид бариера, ефективна бариера, е от съществено значение", твърди той.

Сешънс заяви, че Тръмп ще реши дали парите за стената заслужават такива преговори.

„Знам едно нещо – имаме нужда от тази стена. Това ще ни помогне да осъществим обещанието, които президентът направи пред американския народ. Това е, което те искат“, посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама