Германските евроскептици изпращат двама души на изборите

16:46, 23 апр 17 / Свят 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Евроскептичната и антимигрантска партия "Алтернатива за Германия" (АДХ) приключи своя двудневен конгрес в Кьолн, след който излъчи двама кандидата за планираните за септември парламентарни избори, предаде БГНЕС. Това са 76-годишният Александър Гауланд, отстъпник от Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, и 38-годишната Алис Вейдел, банкер по професия. Те са избрани при тайно гласуване.

До това решение се стигна само няколко дни, след като ко-лидерът на формацията Фрауке Петри оттегли своята кандидатура, след седмици на горчива борба измежду партийните членове.

По думите на Алис Вейдел АДХ е единствената група, която може да защити германските граници и да осигури сигурност на обществото. Коментирайки атаката край коледния базар в Берлин, при която загинаха 12 души, тя описа случилото се като „скандал“ и заяви, че „в нашата страна християнските празници трябва да бъдат защитени от силите на реда".

„Като жена, аз трябва да мога да взема последния влак до вкъщи в безопасност“, добави Вейдел.

По-рано партията, която за момента е представена в 11 от 16-те провинции на Германия, подписа програма, която да подготви пътя за влизането й в националния парламент за пръв път в своята четиригодишна история. Дебатите засегнаха горещи теми като идеята за премахване на имигрантите и обявяването на исляма за несъвместим с германската култура. Посочената цел е през 2021 г. да стане управляваща партия.

В програмата на организацията се посочват цели като борба с "неконтролираната масова имиграция" и „злоупотребата със социалната система на страната“. Евроскептиците смятат, че интеграцията е отговорност на мигрантите, а също и че навлизането на "неидентифицирани лица, търсещи убежище“ трябва да спре веднага." Изтъква се и необходимостта да се противодейства на „изолираните ислямски паралелни общества“ в страната.

В програма се посочва и че Германия трябва да напусне еврозоната. Членовете предлагат да се върната старата валута - германската марка. АДХ ще търси начини за увеличаване на раждаемостта "за запазване на нацията" и е планирала някои мерки по отношение на абортите.

Основана през 2013 г., "Алтернатива за Германия" се възползва от решението на канцлера Ангела Меркел да пусне в страната над 1 млн. бежанци, преобръщайки изцяло немския политически пейзаж. По последни проучвания на общественото мнение, ADH има подкрепата на около 10% от избирателите, а на върха на кризата на миграцията, партията печелеше близо 16 на сто.

Конгресът бе съпроводен от мащабни протести на антифашисти и "леви" представители на гражданското общество и други политически партии.

Според анализаторите, въпреки последните събития в Западна Европа, германските гласоподавали нямат голям апетит за радикална промяна, особено след победата на Доналд Тръмп в САЩ и лагера „Брекзит“ във Великобритания. Много експерти смятат, че електоратът отново ще заложи на Ангела Меркел, давайки й възможност за четвърти пореден мандат начело на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама