Съветът на книжаря: Четете повече, без значение от тематиката - книгата е злато

11:42, 23 апр 17 / Любопитно 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Четете повече, без значение от тематиката - книгата е злато”, е съветът за духовно здраве към всички любители на книгата на книжаря от „Хеликон” Виктория Алберт,

Началото на традицията на днешния ден дава Каталуня, където на тази дата празнуват Свети Георги Победоносец и винаги си подаряват книга. Празникът се свързва и с 1616 г., когато умират Шекспир и Сервантес - затова днес в книжарница „Хеликон Витоша” се предлагат едни от най-популярните им произведения - „Дон Кихот”, „Сонетите”, „Хамлет” и не само тях. От веригата са приготвили и едно друго интересно заглавие - „100-те най-влиятелни книги”, под което срещаме на първите места „Илиада”, Библията, Кабала, „Божествената комедия” на Данте, „Владетелят” на Макиавели и др.

Това е един от най-важните празници за нас книжарите и мога да посъветвам четящите хора да обърнат повече внимание на класическата литература, защото там са основите на съвременната литература, сподели Виктория Алберт.

През различните сезони хората сменят нагласите си към предпочитаната литература. Пътеводители, например, винаги се търсят - те са едни от най-продаваните книги при нас, особено след кампанията с пътеводителите на National Geographic, сподели нашият гид в „Хеликон Витоша”. А през празнични дни и през лятото се купуват предимно чиклити, криминални романи, леки четива. Много рядко някой си купува тежка, сложна книга за отпуската, а най-вече автори като Джоджо Мойс, Камила Лекберг, добави Виктория.

Покрай Великденските празници софиянци са търсили основно книги, които са подсказвали как да оформим трапезата, да боядисаме яйца, за някои особености на българските традиции, продължи тя. Но, за съжаление, малко от тях се интересуваха от духовната страна на празника, от християнските послания. Например, за житията на светците и какво точно празнуваме на този ден, защо е толкова важен, каза още Виктория, но добави, че всичко е въпрос на време и на помъдряване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама