Какво наследяват децата от майката и какво от бащата

09:13, 23 апр 17 / Любопитно 25 2213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Много родители си задават въпроси за това на кого прилича детето им, кои черти и особености е наследило от един от родителите. Точен отговор може би няма, но все пак има доказани взаимовръзки, които се наблюдават в повечето от случаите. Всеки индивид е неповторим, защото носи генетичен материал, унаследен не само от своите родители, но и от предците си, живели преди стотици години, през които техните хромозоми (респ. гени) са се смесвали в неизброими комбинации. Но все пак определени черти и характеристики се проявяват в първото или следващото поколение.

Хромозоми

Децата от мъжки пол наследяват само една Х- хромозома от майката, която е богата на гени, отговарящи за външността като форма на лицето, форма и големина на очите, скули, вежди и т.н. Момичетата наследяват една Х – хромозома от майката и една от таткото и затова доста често дъщерите са смесени по черти-малко от майката и малко от бащата.

Трапчинките

Трапчинките, които по принцип се смятат за чаровни, се предават през поколение. Ако вие имате такива, може би някоя баба или дядо са имали, което от друга страна означава, яе вашите внучета е най-вероятно да ги наследят.

Косата

Плешивостта сред мъжете се наследява от роднини на майката. Ако дядото на майката е плешив, то шансът и внукът да страда от опадване на косата е по-голям. Къдравата коса е резултат от силен и доминантен ген и ако единият от родителите е с къдрици, то и детето ще ги наследи.

Болестите

Учени смятат, че вероятността бебето да наследи здравословните проблеми от бащата е по-голяма. Гените на бащата доминират в 60 % от случаите и играят ключова роля при генетичната предразположеност към заболявания като диабет, рак и сърдечно-съдови болести.

Ушите

Ушите са генетично унаследени също от бащата.

Формата на лицето и очите

Децата от мъжки пол има голяма вероятност да наследят формата на лицето и големината на очите от майка си, което се дължи на унаследените хромозоми.

Психолози разкриват тайната на приликата на новороденото с таткото, като според тях това е хитър ход на природата за защита на поколението. Откривайки свои черти у детето, таткото по-убедително го възприема като свое, а това мотивира грижите му за него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама