Папа Франциск: Някои бежански лагери са като концентрационни

09:03, 23 апр 17 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Папа Франциск описа някои бежански центрове като концентрационни лагери, отдавайки почит към неназована християнка, убита заради вярата си пред нейния мюсюлмански съпруг.

"Тези бежански лагери толкова много напомнят на концентрационните лагери, защото международните споразумения изглеждат по-важни от правата на човека", каза той.

Отклонявайки се от подготвения сценарий и необикновено емоционален, главата на Римокатолическата църква заяви, че иска жената да бъде запомнена заедно с всички останали мъченици на базиликата "Св. Вартоломей" в Рим.

Той разкри, че е видял съпруга на жената и трите им деца по време на посещението си в бежански лагер на гръцкия остров Лесбос миналата година.

„Мъжът ме погледна и каза: Отче, аз съм мюсюлманин, а моята съпруга е християнка. Бяхме ужасени… видяха разпятието и й казаха да го изхвърли. Когато тя отказа, прерязаха гърлото й пред очите ми. Ние се обичахме толкова много“, спомня си папата.

Той не разкрива друга информация по случая, но повече от мигрантите в Лесбос по време на посещението му са били бежанци от конфликта в Сирия. Тогава Франциск е съдействал за влизането на три семейства в Италия, които вече започнали нов живот. Папата се е срещал и с други бежанци, допуснати по законни маршрути с помощта на общността Сант' Егидио.

По неговите думи Старият континент трябва да покаже щедър дух.

"Живеем в цивилизация, която затваря врати за мигрантите: това се нарича самоубийство. Нека помислим за жестокостта, която засяга толкова много хора“, каза той.

Висшият духовник похвали нарастващия брой италиански политици, които твърдят, че страната не може да се справи с притока, при който през последните три години в страната пристигнаха повече от половин милион мигранти.

"Ако всяка община в Италия вземе само по двама бежанци, ще има място за всички", твърди той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама