Льо Пен привлича младите избиратели

07:04, 23 апр 17 / Политика 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стълбове черен дим се издигнаха от изгарянето на гуми рано сутринта през март миналата година в северния френски град Кале. Френските жандармеристи се бореха да задържат шумна тълпа от около 50 протестиращи, които носеха банери, изискващи затварянето на близкия бежански лагер и депортацията на всички негови обитатели. Полицията в крайна сметка арестува 14 души, всички от крайнодясна група с името Generation Identitaire (GI), която организира протеста. 

Поради участието в днешните президентски избори на кандидата на крайнодесния Национален фронт (НФ) Марин льо Пен като сериозен кандидат с реални шансове за спечелването, групи като GI привлякоха значително внимание на чуждестранните медии. Това съобщи БГНЕС.

Членовете на GI наброяват само няколко хиляди души във Франция, но насочеността на групата се намират в близост до традиционната база на крайнодесния НФ.

В интервю за новините на британския Channel 4 един от лидерите на групата прогнозира гражданска война в рамките на "5 до 10 години", ако Франция не промени радикално имиграционната си политика.

Съставена предимно от 20-30-годишни младежи, групата представлява елемент на крайната десница във Франция, изискваща не само депортирането на бежанци, каквито са тези в Кале, но и репатрирането на френски граждани от неевропейски етнически произход.

След изкачването на Марин льо Пен на ръководния пост на Националния фронт през 2011 г. партията се стреми да се дистанцира от явния расизъм на групи като GI.

Подобни групи обаче продължават да се насочват към НФ, а тези със сходни възгледи продължават да формират важна група от избиратели за партията, е мнението на Аурелиън Мондон, учен от университета в Бат.

Пред "Ал Джазира" той каза: "Докато официалната политика на партията е да изключи всеки, който изразява открито расистки коментари, реалността е, че докато най-известните случаи се разглеждат публично и решително, много членове на тези открито расистки групи остават тясно свързани с партията".

Мондон обяснява, че мълчаливото включване на такива групи позволява на НФ да признае традиционната си твърда база, като същевременно продължава да привлича по-умерени избиратели чрез процеса на нормализиране.

"Докато присъствието им противоречи на стратегията за нормализация и трябва да се запази тишина, те остават от съществено значение за НФ, тъй като позволяват на партията да изпраща сигнали до най-крайната част от своя електорат. Докато Марин льо Пен може да е в разгара на репортажите, не бива да забравяме, че партията се е утвърдила като сериозен политически претендент при баща й (Жан-Мари льо Пен) и неговата много по-малко нюансирана политика".

Докато броят на членовете на GI е относително нисък, подкрепата за Льо Пен е значителна.

Проучването за първия тур на президентските избори предвижда около една четвърт от гласовете за Льо Пен, което би било достатъчно, за да я изведе на втория кръг, където според сегашните прогнози за нея ще гласуват около 40%.

По-конкретно най-голямата демографска подкрепа за Националния фронт е от гласоподаватели на възраст между 18 и 24 години, сред които Льо Пен разчита според проучванията на 40%.

Това число е в ярък контраст с други европейски държави, включително Великобритания, където левоцентристката Лейбъристка партия е била най-популярна сред около 40 на сто от тази възрастовата група, а антиимигрантската UKIP имаше само 8 процента.

Според професор Джим Шийлдс от университета в Астън много от подкрепата сред френските младежи за Льо Пен се свежда до идеологически симпатии, но има ясно "икономическо измерение" за успеха на ФН.

"Проучванията във Франция показват желанието за "промяната" като ключов фактор в подкрепата на младите хора за Льо Пен, за гледането на Льо Пен като на кандидат, който най-вероятно ще разтърси нещата", каза Шийлдс."Друга причина за подкрепата на ФН сред младите е, че те нямат спомен за ФН като партия, събрала заедно някои от най-радикалните елементи на френската крайна десница."

"Анкетите показват, че тя черпи голяма част от подкрепата си сред младежта от скромни домакинства: работническата класа, долните слоеве на средната класа ", добави той.

Годините на лошо икономическо управление доведоха до високи равнища на младежката безработица, малка сигурност за работещите и намалена социална мобилност, обясни Шийлдс, като по-нататък направи сравнение между Франция и нейните съседи, за да подчертае мащаба на проблема.

Процентът на младежката безработица във Франция е малко под една четвърт, в Германия е под 7%, а в Обединеното кралство - 12% според данните, събрани от уебсайта "Икономика на търговията".

"Льо Пен успява да използва усещането, че 50 години на дясно и ляво са довели до безмилостно висока безработица".

НФ не само дърпа струните, обещавайки да се справи с тези икономически проблеми, но също така се възползва от липсата на спомен сред младите хора за неговото по-трудно минало.

"Друга причина за подкрепата сред младите хора за НФ е, че те нямат спомен за НФ като партия на париите, обединяваща някои от най-радикалните елементи на френската крайна десница", каза Шийлдс. "Версията на НФ, която познават, е "републиканската ", която Марин льо Пен направи по-приемлива, откакто стана лидер през 2011 г .: когато 18-годишният днес щеше да е само на 12 години."

Докато политическите, икономическите и културните елементи създават тревогите, които позволяват на крайната десница да процъфтява, НФ ефективно използва своя младежки апарат, за да спечели колкото се може повече симпатизанти.

Ученият Нина Уардълуърт, която е специалист по френски изследвания в Университета в Лийдс, отбеляза няколко причини младите да изберат НФ.

Те включват политическите обстоятелства, наследени от семействата, и успешното домогване до религиозния католически вот, но най-важна е умишлената стратегия за ухажване на младежкия вот.

"Мисля, че най-важната причина, е огромното време и усилия, които НФ отдели за набиране на младежки гласове, откакто Марин льо Пен се появи след баща си през 2011 г.", каза Уардълуърт пред "Ал Джазира". "Те създадоха набор от различни колекции или малки групи в машината на партията, за да подчертаят конкретни въпроси, които често са от интерес за младите хора.

"Една от тях е Banlieues Patriotes, група, която има за цел да спечели гласове за НФ сред населението на най-бедните жилищни комплекси и общности във Франция, области, които имат много по-голям процент млади хора, отколкото средно в страната".

Според Шийлдс посланието на Льо Пен към младежите се подкрепя от състава на нейното ръководство.

"Марин льо Пен е сравнително млада за главен политически лидер и двама от най-видните фигури в партията, Дейвид Рахлин и Марион Марешал-Льо Пен, са малко над 20 години", каза той, добавяйки: "Официалното лице на НФ е много младо".

Уордълуърт също така отбеляза, че в официалната си кампания обещанията на НФ се прилагат еднакво за френски граждани от всякакъв етнически произход и изглежда, че поне някаква подкрепа за Льо Пен идва от невероятни среди.

Статия на "Политико" през януари описа как мюсюлманската младеж смята да гласува за Льо Пен.

Според Рим-Сара Алуан, изследовател в Университета в Тулуза, част от общността на северноафриканците е била "съблазнена" от НФ. "Те гласуваха за левицата, но сега се насочват към Льо Пен като акт на бунт: за тях левицата и десницата се проваляха и подкрепата за Льо Пен е последното усилие за опит за включване", казва тя.

Докато понастоящем Льо Пен изглежда вероятно да бъде победена във втория тур, ако мащабът на подкрепата за нея сред младежите расте или дори остане непроменена, бъдещите избори ще бъдат по-трудни за предвиждане. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама