Фийон: Превит, но не и пречупен от скандала, който погреба шанса му за президент

06:48, 23 апр 17 / Политика 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският консервативен кандидат за президент Франсоа Фийон безпомощно наблюдаваше как надеждите му да спечели президентските избори драстично намаляват заради скандала с фиктивното работно място на съпругата му Пенелъпи, но остана в надпреварата и все още може да поднесе изненада. Това коментира АФП.

През март Фийон беше обвинен в злоупотреба с държавни и корпоративни средства, главно заради наемането на британската му съпруга като негов парламентарна помощник в продължение на 15 години.

Това беше жесток удар за 63-годишния бивш министър-председател, който грабна номинацията на партията „Републиканци” на първичните избори през ноември с мотото, че не е опетнен от скандали, подобно на неговия съперник и бивш началник – експрезидента Никола Саркози.

Твърденията, че Пенелъпи Фийон не е вършила нищо, за да заработи 680 000 евро най-напред огласи сатиричното издание „Канар аншене” през януари. Фийон реагира с отричане жена му или той самият да са извършили нещо нередно и с обвинение, че левите му съперници са създали „тайно звено”, което да го очерня.

Това поведение беше коментирано с насмешка от президента социалист Франсоа Оланд и изненада дори и някои от съюзниците на Фийон.

След като се отметна от първоначалното си обещание да се оттегли, ако му бъдат повдигнати обвинения, досегашният твърд консерватор се оказа в необичайната позиция да участва в кампанията като бунтовник срещу властимащите, решен да се противопостави на медиите, на правителството и на съдебната власт, които се били съюзили срещу него.

Последвалите разкрития, че богат френско-ливански адвокат е подарявал шити по поръчка костюми на Фийон за по 13 000 евро допълнително настървиха опонентите му.

В резултат Фийон се търкулна от позицията на водещ в надпреварата, която заемаше първоначално.

И все пак, независимо от обвиненията, подкрепата за него все още е достатъчно висока и е около 19 процента, което го нарежда трети, преди крайно левия Жан-Люк Меланшон, но след двамата водещи – крайно дясната Марин льо Пен и центриста Еманюел Макрон.

Някои наблюдатели вярват, че Фийон е подценяван в допитванията и на първия тур на 23 април може да се представи много по-силно от очакваното.

Един от водещите изследователи на общественото мнение Жером Фуркет каза, че докато много дясно ориентирани гласоподаватели са „силно разочаровани” от скандалите около Фийон, „не е невъзможно част от този електорат да се върне към неговия лагер в последния момент”.

Предлаганото от Фийон се основава на големи съкращения в публичните разходи и закриване на стотици хиляди работни места от раздутата, според консерваторите, държавна администрация.

Той иска също да посегне на една от „свещените крави” на френската левица – 35-часовата работна седмица - и да я увеличи 39 часа.

Според Фийон, тези промени ще подобрят кондицията на Франция и след 10 години тя ще може да съперничи на Германия като водеща икономика в еврозоната.

В телевизионни дебати Фийон акцентира, че той е единственият кандидат с опит в управлението.

Привържениците му приветстват и твърдото му становище срещу имиграцията.

Фийон обаче предизвика недоумение, когато по време на дебат каза на мигрантите, че „като влезеш в къщата на някого, не започваш да се разпореждаш”.

Откровените му изказвания контрастираха с образа му на министър-председател – тих и изтънчен градски човек, чийто темперамент беше противоположен на импулсивния Саркози, който веднъж го нарече „Господин Никой”.

Едва 27-годишен, навремето Фийон е най-младият депутат, той е и ревностен католик, който гласува срещу еднополовите бракове, легализирани през 2013.

Обявил се за „голист” – форма на национализъм, която ратува за независима и силна Франция - той има близки връзки и с руския президент Владимир Путин.

Двамата бяха министър-председатели по едно и също време (между 2008 и 2012) и тяхната близост доведе до въпроси относно външната политика на Фийон.

Фийон и съпругата му, която е от Уелс, се запознават в университета във Франция, когато са малко над 20-годишни.

Скоро се женят и живеят във внушително имение край Льо Ман в Северна Франция, където отглеждат петте си деца.

Две от децата им също са получавали възнаграждения като помощници на баща си в парламента и са били наети като „юридически съветници”, въпреки че към онзи момент не са били квалифицирани за това.

Пенелъпи Фийон доскоро не беше в светлината на прожекторите, тя е запалена ездачка и веднъж се описа като „селянка”, която предпочита провинцията пред Париж.

Макар Фийон да настоява, че жена му винаги му е помагала в кариерата, френски медии откриха нейно изявление по темата за „Льо биен пюблик” от миналата година: тя никога не е участвала в политическия живот на съпруга си. Същото е казала и през 2007 за британски вестник. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама