Континентът е застрашен от френска рулетка

06:18, 23 апр 17 / Политика 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сега във Франция има човек, който, изглежда, може да ходи по водата. Името на този феномен е Емануел Макрон. 39-годишният бивш банкер и министър стана нова звезда в Париж и в същото време последна надежда за Европа. Това пише германското издание "Зюддойче цайтунг".

Според допитванията до общественото мнение след девет седмици на Макрон ще се падне историческа роля: да защити ЕС от неговия най-опасен враг. Доколкото Марин льо Пен, популист и националист, се стреми да победи на президентските избори на 7 май, а след това - както тя заяви - да разбие интегрирана Европа, в това число еврото и Erasmus. В такъв случай Frexit ще стане края на Европа.

Макрон, френски европеец и гражданин на света, чувства отговорността. Той противопоставя на националното отстъпничество на Льо Пен обещанието за ново начало в бъдещето. Неговият социален либерализъм прехвърля граници, за които даже не е смеел и да мисли неговият наставник Франсоа Оланд. Макрон има намерение да наложи на пазарите политика, която се основава на скандинавския модел. Но, преди всичко, силата на Макрон е следствие от слабостта на почти всички негови противници. Със своите грешки те му създадоха опора, която му позволява, в преносен смисъл, да ходи по водата на Сена.

Управляващите сега социалисти сами отидоха на втори план. Техният алтернативен ляв кандидат Беноа Амон води Социалистическата партия към разпадане, точно както направи Джеръми Корбин с британската Лейбъристка партия. След това със саморазрушение се захвана Франсоа Фийон, кандидат на десницата. Делото за големи плащания с държавни средства на жена си и децата му зачерта възможността за избирането му.

Фийон все още е кандидат, защото други враждуващи "кръстници" на партията - бившият премиер Ален Жюпе и бившият президент Никола Саркози не могат да се разберат за замяна. Фийон вече загуби шанса да стане държавен глава. На всички е ясно, че това засега не разбира само той самият.

Рейтингът на Марин льо Пен расте с всеки скандал

Остава Марин льо Пен. Макар че лидерът на Националния фронт също е замесена в скандали. Преди година Льо Пен публикува в Туитър отвратителни снимки на терористи от „Ислямска държава“ (ИД). Подобна жестокост за нея е способ да заяви желанието си за власт. Това, че Европарламентът може да я лиши от имунитет, не вълнува Льо Пен. Напротив, тя направо тържествува, когато "системата", т.е. правовата държава, я преследва. Както показват обвиненията за фиктивна работа на сътрудници на Европарламента, тя, изглежда, знае, как разумно да използва "системата", с която се бори. Тя използва всяка нова призовка за явяване в съда, за да се преструва на Жана д'Арк, защитницата на хората в неравностойно положение. Нейните привърженици смятат това за преследване, а някои дори за "кръщение". Нейните рейтинги не падат, а даже растат.

Бъдещето на Европа ще се реши днес и на 7 май. На Франция не й е нужно чудо, а "само" достатъчно количество демокрация. В противен случай целият континент е застрашен от френска рулетка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама