Над 100 войници са убити и ранени след атаката в Северен Афганистан

11:35, 22 апр 17 / Свят 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 100 афганистански войници бяха убити и ранени при координираната атака на талибани срещу армейска база в северната част на страната, съобщи военното министерство. Снощи бе съобщено за продължилото няколко часа нападение в град Мазари Шариф, при което пресслужбата на Централното командване на американските въоръжени сили СЕНТКОМ съобщи за 50 загинали военни.

Тази атака е само част от поредицата на смъртоносни нападения срещу афганистански военни обекти, подчертаващи нарастващата несигурност в разкъсваната от конфликти държава.

Министерството на отбраната на Афганистан съобщи по-рано, че нападателите са пристигнали с два военни джипа и били облечени във военни униформи. Те нападнали джамия, в която в момента имало войници.

Напоследък талибаните се активизират в източните и южните провинции. Все по-често полевите командири се заклеват във вярност на терористичната групировка „Ислямска държава”.

По последни данни жертвите между афганистанските сили за сигурност са се увеличили с 35% през 2016 г., когато са били убити 6 800 войници и полицаи.

През февруари генерал Джон Никълсън, най-големият американски командир в Афганистан,обяви, че страната се нуждае от няколко хиляди военни, които да подпомогнат правителствените сили.

САЩ разполагат с около 8 400 военнослужещи в страната с около 5 000 други съюзници от НАТО, подкрепящи армията във войната срещу талибаните и другите джихадисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама