Сицилия – душата на Италия

10:22, 22 апр 17 / Любопитно 25 862 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сицилия е остров на природни красоти, история, противоречия и неизброими наслади – най-вече за очите и за небцето. Ако сте решили да се впуснете в едно вълнуващо приключение, то Сицилия е най-подходящото място, а туристическата агенция Екватор.бг е „отъпкала” идеалния туристически маршрут, съобщава БГНЕС.

Открай време местоположението на Сицилия е негова благословия и проклятие. Навремето островът е бил същинска райска градина на земята. През три цветущи периода – докато е под древногръцко, арабско и норманско владичество, Сицилия се превръща в съсредоточение на Средиземноморския регион. Но през своята дълга история е управлявана, обикновено зле, и от дошли отвън владетели. За добро обаче нейните някогашни завоеватели - древни гърци, римляни, вандали, картагенци, араби, нормани, французи, испанци, са оставили изключителни културни богатства, архитектурни забележителности, мозайки и разбира се кулинария, която в годините изгражда традиции и вкусове, на които човек може да се наслади само на острова.

Ако сте решили да се доверите на Екватор.бг срещу 720 лева на човек в двойна стая ще получите 8-дневна почивка на база All Inclusive Light в разположения на юг курорт Eden Village Sikania Resort & SPA 4*. Цените варират в зависимост от сезона, така че може да се запознаете с тях на адрес: http://ekvator.bg/eden-village-sikania-resort-spa-sicilia-polet-sofia

Хотелският комплекс Eden Village Sikania Resort & SPA 4* е категорично най-търсеният хотел в Сицилия на български пазар, който вече 5 години се налага като №1 в съотношението си цена-качество. Хотелът разполага с широка плажна ивица, оборудвана с всички удобства за плажуващите, в красив залив на брега на Средиземно море. Намира се на 18 км от град Ликата, и на 18 км от Гела.

Още от самолета пушещият Етна ще ви спре дъха. Гледката към заснежените склонове на вулкана се разкрива още по-добре при кацане на летището в Катания и естествено при ясно време.

Етна е най-високият и грандиозен вулкан на Европа (3323 метра) и нито една обиколка на Сицилия днес не може да се смята за пълна, ако той не е включен. За щастие Етна не изригва често въпреки името си – от древногръцката дума „горя”, (последно на 16 март 2017 г. вулканът изригна за трети път в рамките на по-малко от три седмици, изхвърляйки лава на височина до 200 метра в небето над Сицилия). Дими обаче непрекъснато.

Ако сте авантюрист и нямате нищо против да отделите един ден от приятната дрямка на плажа, за да тръгнете по склоновете към върха, то непременно го направете предварително организирано, за да не се налага да влизате в коловозите на високопроходимите джипове и да се лутате по пътищата засъхнала лава.

Ако искате да се наслаждавате на заснежения и пушещ връх от разстояние, то поне опитайте специфичните за региона вина. Интересно е, че на Етна има идеални условия за отглеждане на първокачествено грозде. За това допринасят голямата надморска височина и богатата добре дренажирана вулканична почва, рязката амплитуда в дневните и нощни температури пък забавя процеса на зреене, реколтата се прибира в късна есен, а от там вкусът става интензивен и наситен. Непременно вкусете часа от белите вина Carricante.

„Без Сицилия Италия не би имала душа. Сицилия е ключът към всичко” – е написал Гьоте 1787 г. по време на пътуването си до Италия, когато най-накрая стигнал до Сицилия.

Една целодневна екскурзия до Таормина ще ви очарова с възхитителни гледки към вулкана, а погледнете ли към морето в далечината се вижда сушата на „Ботуша”. Задължително посетете Театро Греко, най-добре рано сутринта (отваря в 9.00 часа всеки ден и входът е 10 евро), за да може да се насладите на спираща дъха гледка към Етна. Може да вземете закуска със себе си и да й се насладите на някои от стъпалата на античния театър, докато туристи си правят селфита на фона на античната сцена. „Зрителите в нито един друг театър не са виждали подобно представление”, възкликва Гьоте. Ако посетите древногръцкия театър в късния следобед може да се любувате на лазурното Йонийско море. От юли до септември Театро Греко дава сцена на гостуващи спектакли по време на фестивала на изкуствата в Таормина, иначе не е действащ.

Една от първите асоциации на човек, когато чуе Сицилия е мафия. Е, ако сте запалени по „Кръстникът” на Ф.Ф. Копола, то малкото градче Сивока е точното място. Северозападно от Таормина по виещ се и живописен път нагоре в планината центърът на градчето посреща с легендарния бар Вители и голяма метална скулптора на големия режисьор. Бар Вители ще ви разкаже много за историята на семейство Корлеоне и ще видите снимачната площадка на няколко епизода на един от най-добрите филми на всички времена.

Тъй като Eden Village Sikania Resort & SPA 4* е ситуиран в Южна Сицилия, локацията му е подходяща оправна точка към Агридженто и Скала дей Турки, Модика и Шикли, Сиракуза и Ното, Рагуза или малкото рибарско селце Мерзамени.

Агридженто е наследник на античния Акрагас, наречен от древногръцкия поет Пиндар "най-хубавият град на смъртните". Долина на Храмовете в Агридженто е в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО, а за някогашната прелест днес напомнят деветте храма, паметници от древността извън пределите на Гърция.

Ако античните руини от храмовете на боговете Хера, Зевс Олимпийски, Херкулес, храма Конкордия не са ви достатъчни, то може да отделите и час, за да посетите дома на писателя Луиджи Пирандело, защото Агридженто е родното място на Нобеловия лауреат.

След като се заредите с достатъчно гледки от останките на темпио и гробници, може да се оправите към Порто Емпедокле и туристическата атракция Скала дей Турки. Белоснежното царство на Сицилия наподобяват едно природно стълбище, чиито стъпала водят към крайбрежието и свързват два великолепни плажа. Изваяна е в резултат на въздействието на морските вълни и вятъра, в продължение на хилядолетия. Светещият на слънцето огромен бял масив е необичайно въздействащ спектакъл и е едно от най-посещаваните природни забележителности.

За жалост мигрантската криза от последните години хвърли неприятна сянка върху привлекателните за туристите плажове с черен пясък на Лампедуза, така че разходка с кораб до острова не се препоръчва.

"Животът е или дръзко приключение, или нищо" - Хелън Адамс Келър.

Отделете един ден за Сиракуза и югоизтока, това определено е най-обаятелното кътче на острова. Не пропускайте разходка до катедралата на Сиракуза и поседнете на стъпалата й. Именно пред бароковата фасада на катедралата и по Пиаца дел Дуомо крачеше очарователната Моника Белучи в ролята на Малена в едноименния филм на Джузепе Торнаторе, докато войници, търговци, адвокати забравяха да дишат, вперили поглед в нея, цъкаха с език, а съпругите им ги плясваха зад врата и вкарваха в „правия път”.

Ако искате да слезете под земята, то катакомбите на Сиракуза са най-обширните в Италия след тези в Рим. Входът към тях е край руините на църквата „Сан Джовани”, западно от Регионалния исторически музей. Важно е да знаете обаче, че само малка част от тях са отворени за посетители и то организирани обиколки. Затворено е в периода от ноември до март.

Макар че никой туристически справочник няма да ви го препоръча, ако искате да се докоснете до местните, отидете някоя сутрин на пазара за риба и зеленчуци в Ортиджа (стария град - остров Ortygia). Сергиите се зареждат на изгрев слънце и търговията върви до обяд. Въпреки че бургерите не са нито типично италиански, нито сицилиански, след 9 часа в „Borderi” правят най-добрите бургери на острова със впечатляващи размери.

Почитател ли сте на барока, то Ното е точното място. Градчето е издигнато от нищото, след като земетресението през 1693-та го заличава изцяло. Фасадите на сградите са от жълтеникъв камък, а балконите са подпрени с изящни декорации. С наближаването на залез слънце, нареченият от сицилианци в миналото „каменната градина”, придобива оттенък на пчелен мед.

Влизайки през Порта Реале по главната улица на Ното ще се заобиколени от ляво и от дясно от безброй джелатерии, които предлагат уникален сладолед. Задължително опитайте лимоновия и мандариновия сладолед, които са фаворити сред местните и за техния вкус се споменава във всеки пътеводител.

В Рагуза и Модика може да се насладите на първокачествени сирена и шоколад. Средновековното градче Рагуза Ибла е най-добре да започнете да разглеждате от горе надолу като се спуснете от църквата Санта Мария деле Скале по виещата се надолу Корсо Мациани или се спуснете по 333-те стъпала към стария град.

Обичате ли големия град, шума, и чара на хаоса, то столицата Палермо е точно за вас. Палермо може би е единственото място в света, където са оставили белег всички основни Средиземноморски цивилизации.

Сърцето на Палермо е белязано от бароковото кръстовище „Куатро Канти”, непосредствено до него се намира „Пиаца Претория” с „Фонтана на срама”, зад сградата на Общината е разположена църквата „Марторана”, където афрески, византийска мозайка и барок се сливат в хармоничен шедьовър. Една от най-необичайните и страховити забележителности на града са Катакомбите на капуцините, където се съхраняват останките на близо 8000 човека, а всяко тяло е в облеклото от своята епоха. Запомнящо е и посещение на най-големия пазар в Сицилия – Ла Вучирия, наподобяващ арабските пазари – ярък, жив спектакъл, пълен с викове. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама