Децата на бежанците в Гърция биват системно изнасилвани или принуждавани да проститурат

22:39, 21 апр 17 / Свят 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проучване на "Харвард" е установило, че в Гърция се наблюдава "разрастваща се епидемия" от малолетни деца, които биват системно изнасилвани или склонявани към проституция в името на оцеляването си. Това съобщава БГНЕС.

Екипът на американският университет алармира, че "слабите или несъществуващи" структури излагат децата на огромна опасност.

"Жертвите на изнасилвания и сексуалното посегателство съобщават рядко за случилото, тъй като се страхуват от стигматизация или евентуално отмъщение, а административните пречки пък причиняват твърде големи закъснения преди жертвите да могат да бъдат преместени от насилниците си", пише в изследването, цитирано от "Индипендънт".

Трафикантите в Гърция, Италия и други европейски страни пък са известни с това, че принуждават бежанците, включително и техните деца да проституират, за да изплатят "дълговете си". Мигрантите в южната ни съседка прибягват и сами до "секс за оцеляване", за да могат да се сдобият с храна, подслон или да съберат достатъчно пари, за да напуснат Гърция. Резултатите на "Харвард" сочат, че най-често децата, които избират този начин да се измъкнат от нищетата са афганистански момчета в тийнейджърска възраст, а техните "клиенти" са мъже на над 35 години.

"Възрастните мъже им предлагат храна и подслон. Те са склонни да задоволят базисните нужди на децата в замята на сексуални услуги", съобщава информатор от лагерите. Някои от мъжете обаче не предлагат на децата вечер в дома си или в хотел, а искат директно да си получат своето в паркове като атинския "Падеон Ареос" за не повече от 15 евро.

Все повече и повече от принудените да извоюват храната си с платени сексуални услуги обаче вече споделят проблемите си, разкрива Елена Коцони, психолог в клиниката MSF в Атина.

"Това не е лесна тема за дискутиране", споделя тя пред "Индипендънт". "На практика те го правят в името на своята безопасност, в търсене на подслон, на покрив над главата си и храна за през зимата". Тя дори изтъква, че има жени, които сключват "сделки" с мъжете от родните си страни в замяна на безопасност в лагерите, където пренаселването, изблиците на насилие и липсата на сигурност и закрити помещения ги правят изключително уязвими.

Хуманитарните работници очакват ситуацията да се влоши драстично и бежанците да останат задълго в този капан, тъй като все повече програми за релокацията им биват прекъсвани. "Индипендът" припомня и че в първите 10 месеца на 2016 година над 10 хил. деца са кандидатствали за убежище в Гърция, което е предизвикало затлачване на и без това бавната система. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама