Полската опозиция иска оставката на военния министър Мачеревич

19:10, 21 апр 17 / Свят 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-голямата полска опозиционна партия „Гражданска платформа” внесе в парламента предложение за гласуване на вот на недоверие на министъра на отбраната Антони Мачеревич, предаде БГНЕС.

По-рано лидерът на „Гражданска платформа” Гжегож Схетина заяви, че опозицията е недоволна от работата на министъра. Опозицията смята военния министър за отговорен за това, че бившият ръководител на комисията по разследване на самолетната катастрофа край Смоленск Вацлав Берчински е имал достъп до документи за преговорите за закупуване на френски многоцелеви хеликоптери Caracal. Миналата година Варшава се отказа от покупката, а Берчински наскоро каза, че той убедил министъра да не подписва договора с французите.

Опозицията атакува и началника на политическия кабинет на министъра Бартоломей Мишчевич. В медиите непрекъснато има информации, че Мишчевич изглежда е превишавал правата си. Най-много се обсъждаше статия във в. „Факт”, в която се казва, че официалният представител на военното ведомство посетил тържество в клуб град Бялисток. Дотам пътувал със служебната кола, а в клуба го съпровождала охрана. Според „Факт” в заведението Машчеревич черпил всички с алкохол, запознавал се със студентки, настоявал от водещия да обявява, че той е гост на тържеството, коментирал министъра и дори предлагал на посетители да ги назначи на работа. Неотдавна Машчеревич беше уволнен и изключен от управляващата партия „Право и справедливост”.

В полските медии активно се обсъждат и взаимоотношенията на военния министър с президента Анджей Дуда. Опозиционните политици смятат, че Дуда няма власт над Мачеревич. В средата на март президентът изпрати на министъра две писма, в които искаше да се предприемат „подходящите мерки” за назначаване на военни аташета в САЩ, Великобритания и Украйна и да се предоставят сведения за назначаването на командване на дивизията в Елблонг, което да координира действията на многонационалните батальони на НАТО на източния фланг на алианса.

Полската министър-председателка Беата Шидло каза на пресконференция, че в сегашния момент не става и дума за промени в правителството. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама