Две италиански области ще проведат референдум за автономия

18:09, 21 апр 17 / Свят 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италианските области Венето и Ломбардия с население от общо 15 млн. души ще проведат на 22 октомври референдум за получаване на автономия, съобщи губернаторът на Венето Лука Дзая. Това предаде БГНЕС.

Неселението на Венето и Ломбардия е една четвърт от това на цяла Италия. Според губернатора, допитването ще даде важен сигнал. То ще е първо в историята на италианската република от 1948 насам.

Двете области отдавна се стремят към автономия, посочи Дзая. Той изтъква, че референдумът ще е първа крачка към реформи, които са инициирани отдолу, а не отгоре.

Губернаторът на Ломбардия Роберто Марони вчера обяви, че след обсъждане на въпроса в регионалния съвет и консултации с колегата му е определена датата на гласуването.

Междувременно съдът призна правото на двете области да организират „консултативен референдум”.

В момента от 20-те италиански области статут на автономия имат 5 – Трентино-Алто Адидже, Вале-д'Аоста, Фриули-Венеция-Джулия и островите Сардиния и Сицилия.

Автономният статут ще позволи на Венето и Ломбардия да задържат 9/10 от данъците, като се има предвид също, че БВП на Венето е 150 млрд. евро годишно. Регионалните власти ще могат самостоятелно да решават редица проблеми, включително и миграционния.

Дзая и Марони са членове на опозиционната партия „Северна лига”. Тя е създадена през 1989 и винаги е застъпвала идеята за федерализъм.

Във Венето, която е наследница на Венецианската република (края на VII век–1797) сепаратистките настроения отдавна растат. По конституция обаче, получаването на независимост е невъзможно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама