Юнкер и Сорос ще обсъдят ситуацията около унгарския закон за висшето образование

16:48, 21 апр 17 / Свят 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне на 27 април с милиардера филантроп Джордж Сорос, за да обсъдят ситуацията около спорния закон за висшето образование в Унгария, който може да доведе до закриването на основания от Сорос университет, съобщи говорителката на Еврокомисията Мина Андреева.

Джордж Сорос. Снимка: БГНЕС

На 10 април унгарският президент Янош Адер подписа новите поправки в закона за висшето образование, който въвежда по-строги изисквания към чуждестранните висши училища и колежи.

Поправките бяха одобрени с голямо мнозинство от парламента. По променения закон всички чуждестранни университети ще могат да работят на територията на Унгария, само при наличие на двустранно междуправителствено споразумение и трябва да предлагат обучение по същите предмети и в държавата основател.

Критиците на унгарското правителство смятат, че целта на новия закон е закриването на създадения от Сорос Централноевропейски университет, основан в Будапеща през 1991. Той няма филиал в САЩ, но в Унгария в него се обучават 2000 студенти от 100 държави.

Унгарското министерство на труда заяви в отговор на опасенията на западни политици, че властите нямат намерение да закриват чуждестранни университети, включително и ЦЕУ, стига да се подпише споразумение между САЩ и Унгария.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама