Каскада Въча би решила проблема с урана в питейната вода в Пловдивска и Хасковска област

15:57, 21 апр 17 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма опасност за населението в Първомай, междинните резултати от изследването за уран не намира тежкия метал, а трите замърсени кладенци са затворени, стана ясно днес от среща на областния управител Здравко Димитров с представители на институциите, свързани с проблема, предаде  БГНЕС .

Според шефа на ВиК Спартак Николов, няма и забавяне в действията, защото резултатите от изследването на проблемните кладенци е излязло на 12 април, а още на следващия ден те са затворени. Кметът на Първомай каза, че хората повече се притесняват от наличието на манган, отколкото на уран. Част от проблема, според участниците в срещата, е промяната в нормативната уредба от 2015 година, направена в съответствие с Европейска директива, която намалява допустимата норма за нивата на естествен уран в питейната вода от 0.06 мг/л. на 0.03 мг/л., но без да отчита естествения радиационен фон на страната. В трите кладенеца нивото беше 0.04 мг/л.

В Пловдивска област, обаче, има много изоставени уранови сондажи отпреди години, подобна е ситуацията и на други места в Тракийската низина, а днес за наличие на уран сигнализират и от Велинград. Проблемът е, че у нас възможностите за изследване на водата за наличие на уран са крайно недостатъчни- само две сертифицирани лаборатории разполагат с алфа спектрометри. И въпреки че контрол на теория се упражнява, на практика е твърде възможно да има закъснения или на места да се пропусне тежкия метал. Затова и на срещата най- конструктивно прозвуча предложението на областния управител Здравко Димитров да се стартира проектът за каскада Въча, който ще захранва с доказано чиста вода целия пловдивски регион, а на втория си етап ще стигне и до Хасково. Този начин за водоснабдяване ще елиминира тлеещата опасност от сондажните кладенци. "Проблем с водата би трябвало да стане първостепенен за правителството", каза областният управител. /БГНЕС

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама