Голите къртичести плъхове се превръщат в „растения“, когато не им достига кислород

15:36, 21 апр 17 / Любопитно 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Когато не им достига кислород, голите къртичести плъхове могат да превръщат захарите в тялото си в енергия, също както правят растенията.

Тези студенокръвни бозайници представляват постоянна загадка за учените, тъй като могат да живеят до 30 години, рядко се разболяват от рак и не чувстват повечето видове болка, предаде БГНЕС.

Според скорошно проучване на американски учени, публикувано в списание „Science“ животните имат изключително любопитен начин за справяне с недостига на въздух. Така изложени на екстремно ниски нива на кислород, които биха могли да убият човек в рамките на минути, бозайниците успяват да оцелеят най-малко пет часа.

Те могат да го направят, тъй като телата им започват да функционират като растения, преобразувайки фруктозата в енергия, и така запазват мозъчните си клетки живи.

„Голите къртичести плъхове просто пренареждат някои основни изграждащи компоненти на метаболизма си, за да има изключителна поносимост към условия с нисък кислород“, заяви водещият автор на изследването проф. Томас Парк от Университета в Илинойс, Чикаго.

Когато са поставени в условия на много ниски нива на кислород гризачите изпадат в състояние на летаргия, движат се изключително бавно, забавят пулса и дишането си. В такива моменти техният сърдечен ритъм може да достигне от 200 удара в минута до едва 50. Тогава бозайниците използват фруктоза, за да оцелеят докато кислородът отново бъде наличен. „Голият къртичест плъх е единственият известен бозайник, който изпада в летаргия, за да се справи с недостига на кислород“, се казва в проучването. Това е и основната причина животните да имат такъв необичаен метаболизъм – вероятно те е трябвало да се адаптират към живот в претъпкани подземни дупки, където кислородът е малко.

Според учени, ако този процес бъде приложен и върху хора, то това би могло да допринесе за оцеляването на пациенти, страдащи от недостиг на кислород по време на сърдечни кризи като получаване на инфаркт например.

„Нашият труд е първото доказателство, че бозайници преминават към използването на фруктоза като гориво“, посочи проф. Гари Левин от центъра за молекулярна медицина „Макс Делбрюк“.

Въпреки това тепърва трябва да стане ясно дали и човешките клетки биха могли да се адаптират по същия начин. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама