БАБХ конфискува над 1100 килограма храни при Великденските проверки

13:21, 21 апр 17 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 1100 кг. храни конфискува Българската агенция по безопасност на храните по време на Великденските проверки.

Иззети са близо 980 кг. храни от животински произход (агнешко месо, агнешки глави, субпродукти, млечни продукти), които са били без здравна и идентификационна маркировка, 21 кг.  риба без етикет и близо 110 кг. храни от неживотински произход (сладкарски изделия, снакс и подправки), съобщават от БАБХ.

Най-фрапиращите случаи са в село Чокоба, община Сливен – 35 заклани агнета (468 кг.),  близо 40 кг.  агнешки глави и над 80 кг.  субпродукти.

В кланица в Кочериново, област Кюстендил, са открити 160 кг. Агнешко трупно месо, което е било повече от произведеното по документи количество.

ОДБХ Сливен конфискуваха и над 100 кг. трайни и нетрайни сладкарски изделия.

Инспекторите са затворили и 2 обекта, на територията на област Велико Търново и област Търговище. Експлоатацията им е спряна поради лоша хигиена, наличие на храни с изтекъл срок на годност, неспазване на температурния режим на съхранение на храни, непредставяне на записи по системите за управление на безопасността на храните.

Извършени са общо 3179 извънредни проверки, които са извън плановия контрол. Най-честите нарушения са свързани със сградния фонд и технологично оборудване, неправилно етикетиране, търговия с храни без идентификационна маркировка за произход и изтекъл срок на годност, занижени хигиенни изисквания при производство и търговия с храни, здравни книжки с изтекъл срок на валидност липса на регистрация съгласно действащото законодателство, предлагане на плодове и зеленчуци без необходимите обозначения, както и пропуски при системите за управление безопасността на храните.

Съставени са 57 Акта и са направени 161 предписания, вследствие на установените несъответствия.

Извънредните проверки ще продължат до Гергьовден.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама