Арканзас извърши първата от серия смъртни присъди

11:57, 21 апр 17 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският щат Арканзас извърши първата от десетилетие насам смъртна присъда. Тя е и първата от поредица екзекуции, насрочени за края на този месец, предаде БГНЕС.

Късно снощи 51-годишният Лидъл Лий беше умъртвен, след като Върховният съд на САЩ отхвърли искането за отлагане на екзекуцията му. Той получи инжекция със смъртоносна комбинация от три медикамента, включително и спорно лекарство, чиято употреба доведе до ожесточен дебат.

Правни спорове отложиха екзекуцията, която в крайна сметка се извърши само часове преди давността й да изтече в полунощ в четвъртък. По-рано местен и федерален съд издадоха нареждане за отлагането й, за да може делото да бъде повторно разгледано, но в крайна сметка то беше отменено.

„Тази вечер законната присъда на жури, която беше подкрепена от съдилища по време на десетилетия на оспорвания, беше изпълнена“, заяви главният прокурор на Арканзас Лесли Рътидж в изявление.

Това е първото изпълнение на смъртна присъда в щата от 2005 г. насам.

До края на този месец още трима мъже трябва да бъдат екзекутирани в щата. Първоначално властите бяха насрочили безпрецедентните осем екзекуции, които да бъдат изпълнени в рамките на 11 дни, но някои от тях бяха върнати в съда. Според губернатора на щата изпълнението на екзекуциите е наложително, тъй като в края на месеца изтича срокът за доставки на успокоително, използвано в смъртоносните инжекции.

Голяма част от правните спорове около смъртните присъди в Арканзас засягат използването на медикамента мидазолам, чиято цел е да доведе осъдения на смърт до безсъзнание, преди другите две вещества да спрат биенето на сърцето му. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама