Кървавата поредица от атентати във Франция от 2015 г. досега

10:06, 21 апр 17 / Свят 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Атентатът в четвъртък на булевард "Шанз-Елизе" в Париж, при който терорист уби полицай и рани други двама, е 15-тия във Франция от началото на 2015 г., предаде БГНЕС.

Инцидентът стана само дни преди първия кръг на президентските избори. Наблюдатели отдавна изразяваха безпокойство от възможна кървава атака преди вота в неделя и насилието може да повлияе на мнението на гласоподавателите.

АФП направи равносметка на извършените досега и предотвратени атентати след кървавата баня в редакцията на "Шарли Ебдо" в Париж през януари 2015 г.

2015 г.

-7-9 януари: Двама души, въоръжени с автомати "Калашников", атакуваха редакцията на хумористичния седмичник "Шарли Ебдо" в Париж, при което убиха 12 души. На следващия ден полицай беше убит в покрайнините на френската столица, когато похитител беше взел заложници в еврейски супермаркет. Четирима от заложниците бяха убити. При последвалите престрелки между полиция и терористи нападателите бяха убити, но преди това екстремистите изразиха верността си към "Ал Кайда" и "Ислямска държава" (ИД).

-3 февруари: Мъж с нож нападна трима войници, охраняващи център на еврейската общност в Ница. 30-годишният нападател Муса Сулибай беше арестуван. При разпитите той изрази омразата си към Франция, полицията, военните и евреите.

-19 април: Сид Ахмед Глам, алжирски студент, беше арестуван по подозрение за убийството на жена, която беше открита застреляна в колата й, и за планирането на нападение срещу черква в парижкото предградие Вилжуиф. Прокурорите съобщиха, че при обиска в дома на алжиреца са били открити документиза "Ал Кайда" и ИД, и че Глам е поддържал връзка с джихадисти в Сирия.

-26 юни: Французинът Ясин Салхи уби и обезглави своя шеф Ерве Корнара и показа отрязанато му глава, докато стоеше между два ислямски флага, на оградата на газовата фабрика в Сан-Кентен-Фалавие в югоизточна Франция. Той искаше да вриви фабриката, но беше арестуван. Той се самоуби в затвора през декември.

13 юли: Четирима души на възраст между 16 и 23 г., сред които и бивш войник, бяха арестувани по обвинения за планиране на атака срещу военно поделение с цел да обезглавят офицер в името на джихад. Те изразиха верността си към ИД.

21 август: Пътници предотвратиха кървава баня във високоскоростния влак от Амстердам към Париж, справяйки се с открил огън човек. Той беше въоръжен с автомат "Калашников" пистолет и бокс. Нападателят беше идентифициран като 25-годишния Аюб ел Хазани от марокански произход, известен на разузнаването за връзките си с радикалния ислям.

13 ноември: Джихадисти от ИД, въоръжени с автомати и експлозиви, извършиха координирани атаки край националния стадион, на който се играеше мач между отборите на Франция и Германия, парижки кафенета, концертната зала "Балаклан". Това доведе до смъртта на 130 души и до раняването на 350, което е най-смъртоносната атака от този вид във френската история.

2016 г.

-7 януари: Мъж, държащ в ръка сатър и с емблемата на ИД, беше застрелян, докато се опитва да нападне полицейски участък в Париж. Осъден за кражба през 2013 г., мъжът е идентифициран като Салах Али, роден в Мароко.

- 13 юни: Лароси Абалла, на 25 г., убива полицая Жан-Баптист Салван, 42 г., и неговата партньорка Джесика Шнайдер, на 36 г., в дома им в Магнавил, западно от Париж. Салван убит с намушкване с нож, , а гърлото на Шнайдер е прерязано пред техния малъксин. Абала е убит от полицейски екип на SWAT, но преди това заявил по социалните медии, че убийствата името на ИД.

- 14 юли: Камион се врязва в разхождащите се по крайбрежния булевард в Ница, след като небето беше осветено от фойерверки послучай Деня на Бастилията, убивайки 84 души и ранявайки над 330 души. Шофьорът, 31-годишният Мохамед Лахуайей Бухлел, е застрелян от силите за сигурност. Отговорност пое ИД.

- 26 юли: Нападатели прерязаха гърлото на свещеник, след като го взеха за заложник в неговата черква в гр. Сен Етиен дю Рурврай., Нормандия.

2017 г.

- 3 февруари: Мъж, въоръжен с мачете във всяка от ръцете си, атакува четирима войници на патрул в музея Лувъра в Париж, викайки "Аллах Акбар". Нападателят, 29-годишен египтянин, беше сериозно ранен.

- 18 март: 39-годишен мъж е убит на летище Орли в Париж след атака срещу войник. Нападателят извикал: "Готов съм да умра за Аллах".

- 19 април: Полицията арестува двама французи на около 20-годишна възраст в Марсилия по подозрение, че планират атака, след като при претърсвания били открити материали за направата на бомби и оръжия.

- 21 април: Известен заподозрян зат тероризма застреля полицай и рани двама души на Шанз-Елизе, преди да бъде убит с ответен огън, при нападение, за което отговорност пое ИД.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама