ОССЕ настоява за ново преброяване на вота от референдума в Турция

17:46, 20 апр 17 / Свят 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Необходимо е ново преброяване на бюлетините от конституционния референдум в Турция, отказът на властите в Анкара да сътрудничат на ОССЕ ще влошат политическата ситуация в страната.

Това е позицията на директора на Бюрото за демократичните институции и правата на човека при ОССЕ Майкъл Георг Линк, цитирана в турски медии, съобщи БГНЕС.

Повторното преброяване на вота ще възвърне и увеличи доверието в изборния процес, което чувствително отслабна в деня на гласуването, смята Майкъл Георг Линк. Според него политическата ситуация в Турция ще се влоши, след заявеното от правителството намерение да не вземе под внимание доклада на международните наблюдатели от ОССЕ и при отказа на президента Реджеп Ердоган да сътрудничи.

„Нашият доклад не е само работа на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, той ще бъде оценен от ЕС, от Съвета на Европа и от ООН. Турция отказва както да си сътрудничи с нас, така и да приеме препоръките ни. Но това няма да остане без политически последствия и реакции от страна на другите държави и институциите“, коментира Майкъл Георг Линк.

Делегацията на ОССЕ започна наблюденията си в различните райони на Турция на 17 март и излезе с междинен доклад за периода до 7 април. В него бе посочено, че докато държавните служители са загърбили безпристрастността, поддръжниците на отрицателния вот са обект на полицейско насилие, част от тях са в затворите с обвинения за клевета и обида на президента. Освен това под силен натиск и ограничения са както кампанията „Не“, така и свободата на словото и изразяването, и шанса за равнопоставен достъп до агитация по телевизиите.

В същото време в затвора се намират политици от прокюрдската Демократична партия на народите. В доклада се припомня и изискването на Венецианската комисия за осигуряването на гаранции за разделението на властите и за независимостта на съдебната система, но мониторингът установява липсата на баланс и очевидна посока към авторитарен президентски режим. Висшия изборен съвет не допусна до участие в кампанията за референдума 10 политически партии, а преди това на парламентарните избори през ноември м.г. не разреши на 19 партии да излъчат кандидати.

Малкото публични изявления на наблюдателите от ОССЕ предизвикаха гневните реакции на президента Ердоган, който настоя те да си знаят мястото и ги нарече представители на терористите. Междувременно стотици турски граждани, живеещи в чужбина, започнаха протести срещу скандалното решение на Висшия изборен съвет на Турция, с което 2,5 млн. бюлетини без печати от комисиите бяха признати за редовни, съобщава днес в. „Хюрриет“. Протестни демонстрации се състояха в Берлин, Кьолн, Страсбург, а структурата на Републиканската народна партия /на Турция/ разпространи декларация, в която определя резултатите от референдума като фалшифицирани и невалидни.

Правосъдният министър Бекир Боздаг смята, че решението на Висшия изборен съвет е правилно, а Конституционния съд няма нито правото, нито властта да ревизира гласа на народа. Това той е написал в Туитър, коментарът му е цитиран във в.“Джумхуриет“. Боздаг казва, че главната опозиционна РНП си позволява да не признае волята на народа и още веднъж демонстрира, че не вярва в него. „Познаваме манталитета на РНП, никога тази партия не е търсила в себе си причините за изборните си провали и винаги е обвинявала хората и Висшия изборен съвет. РНП няма ли вина за неуспехите си, цялата ли вина е на хората, които гласуваха с „Да“. Не, единствено и само РНП е виновна, тя ще продължи да хвърля сянка върху изборния съвет и резултатите от вота, и няма да успее да укрие собствения си неуспех“, подчертава Боздаг. Само един от общо 11-те членове на Висшия изборен съвет се противопостави на решението за неподпечатаните бюлетини и заяви, че с него е нарушена Конституцията. Дженгиз Топакташ, който е съдия във Върховния съд, настоя за касиране на вота от 16 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама