Огнян Герджиков: Убеден съм, че ще се състави възможно добър кабинет

15:46, 20 апр 17 / Политика 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служебният премиер Огнян Герджиков заяви в Кърджали, че новият кабинет ще бъде възможно добър и страната ни ще се справи много добре с председателството на ЕС, съобщи БГНЕС.

„Сондажите са направени, няма да има проблем за сформирането на правителството в тази конфигурация и председателството на ЕС ще бъде организирано по един много добър начин, тъй като през 3-те месеца служебният кабинет работи много, някои изоставания бяха наваксани. Програмата е ясна, осигурени са средства, организацията и координацията са направени по един много, много добър начин и аз съм убеден, че България ще се справи много добре с председателството. Разбира се, че се вълнувам от факта, че в новия кабинет ще има министри от Обединените патриоти. Но това е нашата реалност и ние не можем да я надскочим, това е положението“, коментира Герджиков. Според него Бойко Борисов е подходил внимателно с консултациите и с търсенето на много допирни точки, поради което няма съмнение, че ще бъде съставен един „възможно добър кабинет“. Герджиков отказа да коментира многото промени в администрациите, направени от служебното правителство за краткото му време, защото утре в парламента ще говори по този въпрос. Първата му среща за кратко бе в кабинета на областния управител Начо Ковачев, назначен от него, за следващата бяха пристигнали кметовете на всичките 7 общини от областта. Журналистите не бяха допуснати да присъстват на разговора с тях, по-късно стана ясно, че въпросната „засекретеност“ е била наложена от Ковачев. След тази среща при закрити врата Герджиков отдели буквално 3 минути за журналистите и съобщи, че кметовете не се оплаквали, а се похвалили и изразили задоволство от добрата организация, която областният управител направил за изборите, поради което те протекли „много демократично и свободно“.

Но се оплакали от липсата на околовръстен път, а служебният премиер едва днес научил, че Кърджали е единственият областен град без такова шосе. „Вторият проблем, който те поставиха, е свързан с ГКПП Маказа, през който преминават над 1 млн. автомобила, чакащи пред пункта с часове. Очевидно трябва да се проектира и изгради съоръжение до околовръстния път.

Разбира се, аз не мога да поема никакъв ангажимент, но ще връча папка с тези проблеми на бъдещия премиер. Такава папка вече съм подготвил и в нея ще фигурират и проблемите на Кърджали, а новият кабинет трябва да потърси решението. Необходимо е да се осигури добро икономическо развитие на страната, тъй като то е в основата на всичко, много важен проблем е този за образованието. За съжаление, ние допускаме да имаме много голям брой неграмотни и полуграмотни, хора, които не ходят на училище, а това е конституционно задължение. Бившият и бъдещ премиер Борисов призна, че държавата е направила големи пропуски по този въпрос и не се е справила с него“, посочи Герджиков. Според него е много добре, че прокуратурата е възложила мониторинг за проучване на качеството на питейната вода в цялата страна. Преди 10-ина дни здравният министър го посетил и му съобщил за открития радиоактивен уран във водата на Хасково, но поради незнайни причини никой не е взел мерки след докладите още от края на септември м.г. След срещата си с кмета на Кърджали Хасан Азис Герджиков заяви, че градът бил постигнал много и се развивал великолепно. „Кърджали е великолепно развиващ се град и вие трябва да се гордеете с него. Щастлив съм, че днес чух тези неща, които в национален мащаб не се чуват. Нашите журналисти гледат само лошите неща и някак си не се разбират хубавите“, каза той и уточни, че градът привлича високите технологии. На въпросната среща също не бяха допуснати журналисти. Огнян Герджиков отпътува за ГКПП Маказа, а утре ще посети Неделното училище при храма „Св.Йоан Предтеча“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама