• Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Огнян Герджиков заяви в Кърджали, че новият кабинет ще бъде възможно добър и страната ни ще се справи много добре с председателството на ЕС, съобщи БГНЕС.

„Сондажите са направени, няма да има проблем за сформирането на правителството в тази конфигурация и председателството на ЕС ще бъде организирано по един много добър начин, тъй като през 3-те месеца служебният кабинет работи много, някои изоставания бяха наваксани. Програмата е ясна, осигурени са средства, организацията и координацията са направени по един много, много добър начин и аз съм убеден, че България ще се справи много добре с председателството. Разбира се, че се вълнувам от факта, че в новия кабинет ще има министри от Обединените патриоти. Но това е нашата реалност и ние не можем да я надскочим, това е положението“, коментира Герджиков. Според него Бойко Борисов е подходил внимателно с консултациите и с търсенето на много допирни точки, поради което няма съмнение, че ще бъде съставен един „възможно добър кабинет“. Герджиков отказа да коментира многото промени в администрациите, направени от служебното правителство за краткото му време, защото утре в парламента ще говори по този въпрос. Първата му среща за кратко бе в кабинета на областния управител Начо Ковачев, назначен от него, за следващата бяха пристигнали кметовете на всичките 7 общини от областта. Журналистите не бяха допуснати да присъстват на разговора с тях, по-късно стана ясно, че въпросната „засекретеност“ е била наложена от Ковачев. След тази среща при закрити врата Герджиков отдели буквално 3 минути за журналистите и съобщи, че кметовете не се оплаквали, а се похвалили и изразили задоволство от добрата организация, която областният управител направил за изборите, поради което те протекли „много демократично и свободно“.

Но се оплакали от липсата на околовръстен път, а служебният премиер едва днес научил, че Кърджали е единственият областен град без такова шосе. „Вторият проблем, който те поставиха, е свързан с ГКПП Маказа, през който преминават над 1 млн. автомобила, чакащи пред пункта с часове. Очевидно трябва да се проектира и изгради съоръжение до околовръстния път.

Разбира се, аз не мога да поема никакъв ангажимент, но ще връча папка с тези проблеми на бъдещия премиер. Такава папка вече съм подготвил и в нея ще фигурират и проблемите на Кърджали, а новият кабинет трябва да потърси решението. Необходимо е да се осигури добро икономическо развитие на страната, тъй като то е в основата на всичко, много важен проблем е този за образованието. За съжаление, ние допускаме да имаме много голям брой неграмотни и полуграмотни, хора, които не ходят на училище, а това е конституционно задължение. Бившият и бъдещ премиер Борисов призна, че държавата е направила големи пропуски по този въпрос и не се е справила с него“, посочи Герджиков. Според него е много добре, че прокуратурата е възложила мониторинг за проучване на качеството на питейната вода в цялата страна. Преди 10-ина дни здравният министър го посетил и му съобщил за открития радиоактивен уран във водата на Хасково, но поради незнайни причини никой не е взел мерки след докладите още от края на септември м.г. След срещата си с кмета на Кърджали Хасан Азис Герджиков заяви, че градът бил постигнал много и се развивал великолепно. „Кърджали е великолепно развиващ се град и вие трябва да се гордеете с него. Щастлив съм, че днес чух тези неща, които в национален мащаб не се чуват. Нашите журналисти гледат само лошите неща и някак си не се разбират хубавите“, каза той и уточни, че градът привлича високите технологии. На въпросната среща също не бяха допуснати журналисти. Огнян Герджиков отпътува за ГКПП Маказа, а утре ще посети Неделното училище при храма „Св.Йоан Предтеча“. 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно