„Фейсбук” иска да прочете ума ти..за да разбере какво искаш да напишеш

02:39, 20 апр 17 / Любопитно 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По време на годишната си конференция социалната медия „Фейсбук” разкри част от проектите си, които ще позволят на потребителите да пишат съобщения с ума си и да чуват думи чрез кожата си. Това съобщиха от БГНЕС.

„Речта е, по своето същество, компресионен алгоритъм я и то ужасен при това. Затова и обичаме великите писатели и поети – те умеят далеч по-добре да обличат пълнотата на мисълта си в думи. Какво би станало, ако можехме да пишем на компютъра си директно чрез мозъка си? ", запита по време на събитието Реджина Дъган - директор на "Сграда 8" на „Фейсбук” и бивш директор на американската правителствена организация DARPA (Агенция за върхови технологични проекти в сферата на отбраната) и на технологичния отдел на "Гугъл".

Само за 6 месеца проектът за подобна телепатична комуникационна технолоия се е развил от обикновена идея в основен фокус на повече от 60 учени, инженери и системни интегратори.

„Имаме за цел да създадем система, способна да изписва до 100 думи на минута директно чрез мозъка ни”, споделя Дъган. За разлика от повечето развиващи се технологии с интерфейс компютър-мозък, изискващи имплантиране на електроди обаче, „Фейсбук” иска да използва оптично изображение, с което да бъде премахната необходимостта от инвазивна хирургия.

„Не говорим за система, която да декодира всяка ваша мисъл. Това е повече, отколкото бихме желали да знаем. Става дума единствено за мислите, които вие сами искате да споделите. Думи, които сте решили, че искате да изпратите до речедвигателния център в мозъка си”, подчерта още Дъган.

Освен идеята за телепатично писане на съобщения, екипът на Сграда 8 (където се помещава технологичния отдел на компанията – бел.авт) разработва и сензори, които ще позволяват на хората да „слушат” чрез кожата си. Това може да бъде постигнато чрез конвертиране на емоциите в думи чрез метод, сходен с начина, по който ухото превръща вибрациите в разбираеми звуци.

И двете комуникационни невротехнологии обаче се очаква да бъдат реализирани след повече от „няколко години”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама