Полицията откри разговор между организатора на атентатите в Париж и камикадзето Абдеслам

23:41, 19 апр 17 / Свят 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разговорът е бил открит чрез мобилен телефон, който е бил иззет от полицията девет месеца преди атаките, съобщи белгийският тв канал RTBF.

Този нов елемент се появи по време на изслушване при закрити врати на парламентарната анкетна комисия, която разисква как извършителите на атентатите от 13 ноември 2015 в Париж и на 22 март 2016 в Брюксел са успели да се укрият от разузнавателните служби и полицията.

Мобилният телефон на Абдеслам е бил иззет от брюкселската полиция по време на разследване за наркотрафик през февруари същата година.

Тогава анализ на неговото съдържание не е разкрил нищо, което да е свързан с текущото разследване и нещата са останали дотам. След атаките в Париж през ноември 2015г. имената на двамата братя Абдеслам се появяват и следователите искат да преразгледат съдържанието на мобилния телефон на Брахим, но той бил изчезнал. Открит е през 2016 под купчина книжа в брюкселския комисариат на полицията, където Брахим е бил разпитван.

Нов анализ с по-добър софтуер позволява да бъде разкрит разговор във „Фейсбук“ между Абделхамид Абауд и Брахим Абдеслам.

“Нека Аллах те води по пътя на джихада и те дари с мъченичество. По-нататък Абауд му дава указания да унищожи максимален брой неверници и да се присъедини към армията на аллах. Според белгийската телевизия разговорът датира от юли 2014г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама