Наблюдатели: Нарушенията на турския референдум могат да повлияят на изхода му

11:02, 18 апр 17 / Политика 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австрийският депутат и член на наблюдателната комисия на Съвета на Европа, която следеше провеждането на референдума в Турция, Алев Корун заяви, че в хода на гласуването са открити множество нарушения, които биха могли да повлияят на неговия изход, предаде ТАСС.

„Съществуват подозрения, че около 2,5 млн. гласа са били фалшифицирани“, заяви тя. „Става въпрос за това, че според закона в хода на гласуването трябва да се използват само официални изборни пликове. Въпреки това върховната избирателна комисия на Турция, независимо от съществуващото законодателство, разреши в хода на преброяването да участват пликове без официален печат“, посочи тя.

По време на гласуването на 16 април стана ясно, че част от бюлетините не са разполагали с всички необходими печати, което даде повод на опозицията да се усъмни в честността на провеждането на вота. Според председателя на централната избирателна комисия в страната Сади Гювен бюлетините, използвани от гражданите са напълно легитимни.

На изминалия вот предложението на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за конституционни промени и преминаване на страната към президентска форма на управление бяха подкрепени с малка преднина от 51,3%. В рамките на промените постът на министър-председателя се премахва и основната власт отива в ръцете на държавния глава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама