Турция е изгубила шансовете за влизане в ЕС след референдума

23:54, 17 апр 17 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция е изгубила шансовете за влизане в ЕС след референдума за конституционна реформа, съобщи БГНЕС. Това мнение изказа в интервю за вестник „Билд“ австрийският външен министър Себастиан Курц.

На въпрос на медията дали може да се счита, че за Анкара вратите вече са окончателно затворени, той отговори утвърдително.

„Всички, които още се опитват да украсят ситуацията в Турция, трябва да разберат, че страната се отдалечава от Европа. Референдумът само я отдалечи от върховенството на закона и демокрацията“, каза той.

По думите му, Турция няма и шансове да получи безвизов режим за своите граждани в страните от ЕС. „Не виждам пространство за маневриране, що се отнася до безвизовия режим. Ние не сме длъжни повече да даваме обещания на Турция“, заяви Курц. Той подчерта, че президентът Ердоган „съзнателно е водел антиевропейска кампания и е атакувал Европа“.

Курц се изказа и за спиране на финансовата подкрепа за Турция, която се получава в рамките на процеса на интеграция в ЕС. „Трябва да се гарантира, че в Турция няма да се превеждат средства за присъединяване, каквото, така или иначе, няма да има. Не трябва след референдума да се правим, че нищо не е станало“, каза той. Според Курц Брюксел и Анкара трябва принципно да изяснят своите отношения. „Преговорите за присъединяване са погрешни. Трябва ни честен подход: споразумение между съседи, в което да е записано в какви области си сътрудничим и в какви не“, каза той в заключение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама