Human Rights Watch: Референдумът в Турция премина в условията на безпрецедентни репресии

18:19, 17 апр 17 / Свят 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Резултатът от референдума в Турция, преминал в условията на безпрецедентни политически репресии, ще доведе до прекалена централизация на властта в ръцете на президента, заяви правозащитната организация Human Rights Watch („Хюман райтс уоч”), предаде БГНЕС.

Правозащитниците изтъкнаха, че сега лидерът на страната трябва да отмени извънредното положение и да поеме задължението да защитава правата на човека, независимо от политическите убеждения на хората.

„Плебисцитът премина в обстановка на безпрецедентни политически репресии. Президентът и правителството, ръководейки се от указа за извънредно положение, контролираха медиите, доминираха в обществената сфера и направиха така, че критично настроените журналисти и лидери от прокюрдскака опозиция в парламента да отидат в затвора”, изтъква Human Rights Watch.

Директорът по въпросите на Турция в НПО Ема Синклер-Уеб подчерта, че победата на референдума на привържениците на конституционните промени „предоставя на президента огромна концентрация на власт”.

„Произволът при задържане и по време на следствието, несправедливите съдебни процеси, репресиите срещу медиите и прокюрдската опозиция трябва да бъдат прекратени”, се казва в изявление на организацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама