Турският референдум не е съответствал на стандартите на Съвета на Европа

16:07, 17 апр 17 / Свят 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Референдумът за промени в конституцията на Турция не съответстваше на стандартите на Съвета на Европа, заявиха международните наблюдатели, предаде БГНЕС.

Те обобщиха, че техническата страна на допитването е била добре организирана, но на избирателите не е била предоставена безпристрастна информация за основните положения на реформите.

Пратениците на ОССЕ изтъкнаха, че „като цяло референдумът не съответстваше на стандартите на Съвета на Европа. Правната основа не отговаряше на изискванията за провеждане на истински демократичен процес”, се казва в изявление на мисията от наблюдатели.

Ръководителят на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Цезар Флорин Преда отбеляза, че „в деня на референдума не са регистрирани сериозни проблеми, с изключение на няколко региона, но мисията съжалява за липсата на наблюдатели от гражданското общество в избирателните секции.

Ръководителката на мисията на ОССЕ Каетана де Зулуета каза, че „референдумът се е провел в политически условия, в които, заради извънредното положение, са били ограничени основни свободи, нужни за истински демократичен процес”.

Де Зулуета изтъкна, че условията за информиране на привържениците и противниците на промените в конституцията са били неравнопоставени и кампанията „за” е доминирала в турските медии.

„Това, заедно с арестите на журналисти, ограничи достъпа на избирателите до пълноценна информация”, добави пратеничката на ОССЕ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама