Великденско дърво в центъра на Банкя

14:04, 17 апр 17 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великденското дърво с яйца е символ на нов живот и е традиция от векове, но не у нас, а в Германия, където се е зародила. Там е обичайно във всеки дом да се видят украсени дръвчета по време на сезона. И постепенно хората по света започнали да използват различни начини, за да създадат тяхна версия на великденското дърво.

Това, разбира се, не е част от православната ни символика, но жителите на Банкя са решили да опитат. А опитът е успешен, макар и приеман нееднозначно от хората.

Да, цъфнали пролетни дръвчета и храсти, накачени с мартенички сме виждали, но не и това- висящи декоративни шарени яйца, както и играчки на животни. „И аз виждам великденско дърво за първи път, хубаво е, но не откривам червено яйчице”, споделя един от минувачите в празничния ден – Пенка Денчева. Аз самата не знаях доскоро, че когато Христос е възкръснал, Мария Магдалена е занесла яйце на император Тиберий, а той не повярвал. След което казал: толкова е възможно да възкръсне човек, колкото това яйце червено да стане и о,чудо- то станало червено, разказва тя. Та оттогава датира традицията да се боядисват яйцата в червено на празника.

Няма нищо общо с църквата и с християнството това, което виждаме, заяви малко възмутено отец Милко от Банкя. Даже не знам с каква цел закачат тук хората яйца- сигурно за здраве, продължи той. Изказа и друго свое наблюдение: такъв битовизъм има по време на тези празници, че човек би помислил, че не сме излезли още от езичеството.

Иначе в Банкя се радват на обновения парк и на новия си център с часовника. Но повечето жители тези дни май са извън големия град, за да отморят при роднини или сред природата и да съберат сили за работните дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама