Деца направиха дарение на отделението по гръдна хирургия в “Пирогов”

11:49, 17 апр 17 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Деца от начално училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Троян, по тяхна инициатива и на родителите си, направиха дарение за 15 хил. лв. на отделението по гръдна хирургия в „Пирогов” по време на най-светлия християнски празник Великден, предаде  БГНЕС.

Идеята децата да изработват мартенички и след тяхната продажба да събират средства за благородна кауза, се родила още миналата година, а през тази просто са решили да продължат.

Учениците от троянското училище са изработили повече от 5 хил. мартенички и са събрали 10 920 лв., а един от бащите

добавил още 4 хил. лв., с които са закупени ценни инструменти за хирургичната помощ. А фирмата, която им е продала инструментите, е свалила от цената 5 хил. лв. в подкрепа на благородната кауза. Основни донори на дарителската кампания са фирми и физически лица от Троян, местният бизнес активно се е включил в нея, обясни Йовка Добрева, майка на едно от децата.

Това е неоценима помощ за „Пирогов”, тъй като в лидера на спешната помощ у нас се оперират годишно около 3 хил. деца с различни заболявания. Към кампанията са се присъединили и дарители от Несебър и Угърчин, а децата са били най-активните спомоществователи - изработвали са мартеничките и са обикаляли фирмите, за да разясняват целите си.

Днес в „Пирогов” бяха три от децата - Мартин, Елица и Галина, и ритуално предадоха подносите с хирургическите инструменти от високо качество на ръководството на болницата в лицето на временно изпълняващия длъжността изпълнителен директор проф. Асен Балтов и на доц. Христо Шивачев, началник на Клиниката по гръдна хирургия, към което е и отделението, получило инструментите, той е и координатор на всички детски клиники.

На два от етажите на детските клиники тече ремонт и от ръководството се надяват той да приключи в срок до 15 септември т.г., когато те ще заработят в нормален ритъм.

Елица е на 8 г. от с. Орешак, учи в начално училище „Св.св. Кирил и Методий” в Троян и е забравила самата тя колко мартенички е изработила. Но пожела на болните деца в „Пирогов” по-бързо да оздравяват.

Ръководството на болницата направи и своя кратък отчет за изминалите 3 дни от празниците. През различните клиники и кабинети са преминали повече от 1500 пациенти, като 178 от тях са останали на лечение. 4-ма пациенти са приети в реанимацията. Остава трайна тенденцията да има неосигурени пациенти - за миналата година те са 8700 случая, без, обаче, да са приети за лечение в болницата. Алкохолно повлияните, минали през „Пирогов”, са 20, като сред тях няма деца, което е добър знак. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама