Лавина от нарушения в деня на референдума в Турция

17:26, 16 апр 17 / Свят 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Агитация в деня на гласуването, фалшиви печати, недопускане на наблюдатели до секциите, арести и нападения на избиратели, и два трупа – така с напрежение преминава денят на референдума за конституционните поправки в Турция, предаде БГНЕС.

Между две семейства в Диарбекир възникна кървава разпра в двора на училището, където се помещават избирателните секции. Спорещите се стреляха с пистолети, трима бяха ранени, впоследствие двама от тях на 68 г. и на 32 г. починаха в местна болница, други двама са арестувани. Според изявление на вътрешния министър Сюлейман Сойлу редът и сигурността в деня на вота в Източен и Южен Анадол се наблюдават с около 2 200 камери, два хеликоптера патрулират във въздуха, в 7 провинции летателните апарати са в готовност да се намесят при нарушения на обществения ред. Мобилизирани са всички служители от силите за сигурността, които са инструктирани да следят за издирвани заради връзки с терористичните организации лица, а такива вече са задържани буквално пред урните в различни райони на страната.

В Диарбекир пред училище със секции бе арестуван и представителят на прокюрдската Партия на демократичните народи /ПДН/ Седат Кьосе, а негов съпартиец, член на комисия във Ван е изведен насила от полицейския директор. Двама души от ръководството на училище в Талайтепе в окръг Диарбекир са арестувани по неизвестни причини, както и членове на изборната комисия от ПДН. В град Сур в същата провинция тежко въоръжени полицаи от частите за борба с безредиците не допуснаха международния наблюдател Андреж Хунко да влезе в училището с изборните секции. В Рейханлъ конфискуваха фалшифицирани печати – надписът върху тях е „Да“, вместо „Избор“.

След сигнал за това нарушение районната избирателна комисия извърши проверка на всички секции в крайграничния район и установи наличие на фалшиви печати в много от тях, процесът на гласуването бе спрян до доставката на редовни. Малко по-късно обаче Върховният изборен съвет обяви, че бюлетините, подпечатани с фалшифицирания печат, ще се считат за валидни. В Анкара в една от секциите са открити 120 неподпечатани от изборната комисия бюлетини, в друга комисията уверява, че печатите ще се поставят след отварянето на урните, в трета са установени скъсани протоколи. В столицата наблюдатели на управляващата ПСР са задържани от полицията, тъй като настояли да оглеждат секциите, закичени с карти с партийното лого. На входа на едно от столичните училища активисти на ПСР и на националистическата партия убеждават влизащите избиратели да гласуват с „Да“. Само за 12 минути приключи вотът в квартал в Демирджи, окръг Маниса. В Истанбул е анулиран гласът на полицай, който опитал да заснеме с телефона си бюлетината.

В Кючукчекмедже в Истанбул член на комисията от управляващата ПСР отказа да разпише бюлетините на гласуващи открито, без да спазват тайната на вота. В Авджълар /район в Истанбул, населен с български изселници/ са установени фалшифицирани бюлетини с чужди подписи, вместо тези на гласувалите. Също в Истанбул наблюдател от ПСР по обяд е симулирал, че гласуването е приключило и представил протокол. Пред училище в мегаполиса е паркиран автомобил, върху задното стъкло на който пише „За теб Реджеп Тайип Ердоган съм готов да кажа „Да“ и на смъртта“. В.“Джумхуриет“ разпространи скандално видео, показващо как член на комисията подпечатва с „Да“ най-малко 10 бюлетини. В друго видео, публикувано в сайта на вестника, се вижда как един мъж в автомобил подпечатва с „Да“ десетки бюлетини, а в трето отстраненият от проправителствения в.“Йени шафак“ Али Байрамоглу е линчуван от избиратели, след като е обявил пред тях, че няма да подкрепи референдума и ще гласува с „Не“. Заради твърдото убеждение, че активистите на управляващата ПСР ще манипулират и фалшифицират вота, опозиционната Републиканска народна партия /РНП/ организира кризисен център в централата си в Истанбул, където 10 адвокати и множество доброволци реагират незабавно на сигналите на гражданите.

Само в този град изборните секции са 26 249, разположени в 1 890 сгради, а 200 000 души са представителите на РНП в изборните комисии. Във всяка от сградите със секциите са на разположение най-малко по двама адвокати, общо 3 000 юристи са ангажирани в деня на вота. Лидерът на истанбулската структура на РНП Джемал Джанполат заяви, че представителите й в комисиите са подготвени за всички възможни нарушения и са изключително наблюдателни, следи се за всяка бюлетина. Той посочи, че днес не се гласува за партии или личности, но референдумът ще начертае съдбата на Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама