Рекс Тилърсън и Ян Цзечи обсъдиха ситуацията в Корейския полуостров

14:38, 16 апр 17 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и членът на Държавния съвет на Китай Ян Цзечи обсъдиха в телефонен разговор нарастващото напрежение в Корейския полуостров, предаде агенция „Синхуа“. Това съобщиха от БГНЕС и ТАСС.

Дипломатите говорили за изпълнението на споразуменията, постигнати от президентите на двете страни.

По-рано САЩ съобщи, че Северна Корея е провела тест на нова ракета, която обаче се взривила при излитането. След това се появи предположението, че не става въпрос за междуконтинентална балистична ракета, въпреки че се споделяха опасения за подобна възможност.

Американски служител посочи също, че неуспешното изстрелване е извършено от земната повърхност, а не от подводница.

Ситуацията на Корейския полуостров се изостри в началото на миналата година, когато Северна Корея извърши пореден ядрен опит, а по-късно изстреля многостепенна ракета със спътник към околоземното пространство. През септември 2016 г. КНДР извърши нов ядрен опит, а през годината изпита и над 20 ракети. В началото на март командването на американските войски в Южна Корея съобщи, че ще разположи система за противоракетна отбрана THAAD в страната, въпреки възраженията на Русия и Китай.

Американският президент Доналд Тръмп нареди в района да се увеличи демонстрацията на американска военна сила, но в същото време стана известно, че страните в региона и международната общност настояват за мирно решение на проблема.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама