Православни, католици и арменци посрещнаха заедно Възкресение в Русе

09:52, 16 апр 17 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Православни, католици и арменци посрещнаха заедно Възкресение Христово в Русе. Те се събраха на ул.“Епископ Босилков“, на която един срещу друг се намират два храма – православната църква „Св.Николай“ и католическата „Св.Павел от Кръста“, за да се поздравят за най-големия християнски празник, предаде БГНЕС.

По канон трите общности нямат право да водят съвместна служба. Затова след като камбаните забиха в полунощ и всяка една църква отслужи богослужението си, вярващите излязоха от двата храма, водени от свещениците си. Католиците бяха заедно с арменската общност, водени от отец Валтер Горра и отец Дирайр Хадавян. Православните свещеници бяха начело с отец Стефан, чиято всъщност е идеята още отпреди години да се посреща заедно празника, когато датите съвпадат за отделните религии.

„Няма такова разделение, което да е по-голямо от Божията любов и от братската любов. И с изключителна радост в тази светла Пасхална нощ поздравявам отец Валтер и всички наши братя от католическата църква, отец Дирайр и всички наши братя и сестри от арменската църква със светлата Пасхална радост и с нестигващия през вековете Пасхален поздрав Христос Возкресе“, каза пред множеството отец Стефан.

Събратята му от другите две църкви намират също символика в събирането на трите общности. „Съвпадението дава по-голяма радост , защото в един и същи ден всички християни се съединяват в този празник, който по принцип се празнува отделно, но по-хубаво е, когато можем да го имаме на една дата“, сподели отец Валтер.

„Господ ни учеше да бъдем единни във вярата си, да не се делим, и може би точно това е символиката. Тези трудни времена, които преживяваме, може би християните повече от всякога трябва да бъдем единни“, каза отец Дирайр.

След като православните християни обиколиха по традиция църквата, всяка общност продължи празника в своя храм с Пасхална литургия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама