Възкресение Христово се отбелязва от милиони хора по света

00:33, 16 апр 17 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният празник на целия християнски свят – Светлото Христово Възкресение, Великден или Пасха, се отбелязва днес от милиони хора по цялата планета. Това предаде БГНЕС.

С настъпването на Великден завършва Великият пост, който продължава 48 дни. През това време вярващите са призовани да се откажат от продукти от животински произход, по възможност и от вредни навици. Те би трябвало да водят дълбока духовна работа над себе си, постоянно да посещават храмовете, да се изповядват и да се причестяват.

За Великден подготовката е особено подробна – основно се почистват домовете и работните места, готвят се празнични ястия, боядисват се яйца, които после трябва да се осветят в храмовете.

Не се препоръчва ходенето на този ден на гробища. За почитане на паметта на мъртвите, според календара на БПЦ, е отделен денят 3 юни на св. мчк. Лукилиан, св. Маркелин и преп. Атанасий Чудотворец (Задушница).

Великден се нарича и Празник на всички празници. В християнската религия се чества възкръсването на Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.

При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. П

Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос. Между Великден и Петдесетница - тази година на 4 юни, хората продължават да се поздравяват с поздрава "Христос Воскресе".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама