Турция разследва лица от САЩ за „терористични връзки“

18:13, 15 апр 17 / Свят 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турските прокурори започнаха наказателно разследване срещу 17 лица в САЩ, включително нюйоркския сенатор Чък Шумър, бившия адвокат Прийт Бхарара и водещия учен Хенри Барки по подозрения в подпомагане на терористична група, съобщиха държавните медии в събота, цитирани от БГНЕС.

Истанбулската прокуратура задейства процеса, след като група турски адвокати подадоха жалба срещу тези хора. Адвокатите ги обвиняват във връзки с живеещия в Щатите мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, който, според Анкара, дирижирал опита за преврат от 15 юли миналата година.

Списъкът на обвиняемите включва американски граждани, които са имали участие по въпроси на Турция, а също и турски граждани, които пребивават в Съединените щати.

Други личности под подозрение са бившият директор на ЦРУ Джон Бренън, бившият високопоставен служител на ЦРУ Греъм Фулър, ученият Майкъл Рубин от американския инвестиционен институт и президентът на Тюркско-американския алианс (ТАА) Фарук Табан.

Те ще бъдат разследвани в "опит за нарушаване на конституционния ред", "опит за сваляне на турското правителство" и "членство във въоръжена терористична група".

Анкара обвинява движението на Гюлен като „терористична организация“, макар че той отрича да е замесен в подобни действия и в събитията от миналото лято. Южната ни съседка неведнъж е искала от САЩ неговото екстрадиране. Вашингтон не се съгласява, поради което е и обвиняван в подкрепа за Гюлен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама