Една кинематографична поредица от образи – "Ходом филм"

18:06, 15 апр 17 / Култура 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Героите ме дърпаха напред. Те бяха двигателя на сюжета в новата ми книга", каза пред БГНЕС Доме Булфаро.

Доме Булфаро е най-известният съвременен италиански поет-пърформър. Той е в България по покана на издателство "Скалино", които представиха и новата му книга, издадена на български и италиански език.

"Издадохме книгата му първо на италиански в края на миналата година. Върху нея е базиран един театрален спектакъл, в който той е в главната роля като играе и рецитира всички текстове", каза Емилия Миразчийска, един от основателите на издателство "Скалино".

Дали това е някакъв филм или пък спектакъл, а може би е стихосбирка, Булфаро обясни: „Ходом филм“ е моята нова книга, която обхваща една история от 1914 г. до 2016 г. Историята на един режисьор разказана в продължение на сто години. Опитах се да изразя нещо неизразимо в нея. Съставена е от различни сцени, донякъде абсурдни и това което искам да предам е онова, което кара хората да вървят”, обясни италианецът.

„Първо се появи думата „ходом“, а „филм“ като част от заглавието се появи впоследствие. Думата „ходом“ играеше съществена роля в идеята ми за цялата книга, защото този ход в който се развива действието е основен елемент от разказа. Това е една история в стила на Ноар. Сюжетът на книгата беше породен от героите му. Те ме дърпаха напред. Историята е едновременно изключително необичайна, но и обичайна, нещо което е вън от обичайното е всъщност това, което движи обичайното напред”, каза Доме Булфаро.

Той е поет, визуален артист и пърформър. Уникален със своята творческа енергия, Булфаро е сред най-активните фигури в развитието на италианската поезия като пърформанс. Той е един от първите, които развиват и разпространяват т.нар. „poetry therapy” в Италия. Също така е основател и художествен директор на фестивала “PoesiaPresente” - един от най-важните фестивали за поезия в Северна Италия. Негови стихотворения са превеждани и публикувани в САЩ и Обединеното кралство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама