Митрополит Киприан носи Благодатния огън от Йерусалим за всички българи

04:54, 15 апр 17 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Митрополит Киприян и водената от него църковна делегация ще участва в богослужението на Божи гроб в Светия град за чудодейното слизане на Божествения огън. След което правителственият самолет с свещения огън ще пристигне на родна земя на правителствения ВИП на Летище "София" между 19 и 21 часа на Велика събота.

Вечерта в катедралния храм „Св. Александър Невски" празничното богослужение за Възкресение Христово ще бъде оглавено от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който ще бъде посрещнат тържествено с празнично биене на камбаните в 23.20 часа и веднага след това ще започне богослужението.

Петнайсет минути преди полунощ от параклиса на Синодалната в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатния огън. В храма ще присъства и президентът Румен Радев, който пръв ще вземе лично от ръцете на патриарха неръкотворния огън.

Точно в полунощ патриарх Неофит ще поздрави с „Христос воскресе” изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ от специално издигната платформа пред катедрала. Ще прозвучи евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: „Христос воскресе – Во истину воскресе!” при тържественото биене на камбаните на храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ, а веднага след връщането в храма ще започне празничната св. Литургия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама