"Уикилийкс" разсекрети шпионажа на САЩ срещу Франция

19:45, 14 апр 17 / Свят 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Организацията "Уикилийкс" разсекрети документи за шпионажа на ЦРУ през 2012 година срещу тогавашните кандидат президенти на Франция, съобщи БГНЕС.

Публикуваните документи показват, че ЦРУ е следило всички водещи политици на страната, която е съюзничка на САЩ. Сред тях е бил водещият дясноцентристки кандидат Никола Саркози, който искаше втори мандат, но бе победен, сегашният държавен глава социалист Франсоа Оланд, дясната лидерка Марин Льо Пен, видните представители на Социалистическата партия Доминик Строс-Кан и Мартин Обри, които в началото на предизборната кампания са обмисляли да се кандидатират.

В отделен документ ЦРУ изброява темите, по които трябва да се събира информация на Саркози: съотношението на силите в ръководството на партията „Съюз в подкрепа на републиката“, чийто лидер бе именно Саркози, както и промените в идеологията на партията. В своя коментар "Уикиликс" отбелязва, че проамериканската позиция на Саркози не го имунизирала от шпиониране от страна на ЦРУ.

В друг документ от 2012 година ЦРУ е предписвало да се събира информация за кандидатите на опозицията. Управлението се интересувало по-специално от отношението на тези претенденти с административната и делова върхушка на страната, възгледите им за политиката на САЩ, опитите за установяване на връзки с други държави като Германия, Великобритания, Либия, Израел, Палестина, Сирия, Кот д'Ивоар. ЦРУ се интересувало и от финансирането на партиите и кандидатите.

Особен интерес американската разузнавателна служба е проявявала по въпросите на икономиката. Тя давала указания да се събират данни за предложенията на кандидата относно поощряването на икономическия растеж на страната, отношението им към германския икономически модел, което е насочен към износа. На агентите на ЦРУ във Франция се препоръчвало да събират и информация за всички подготвяни сделки за над 200 милиона евро. Доколкото президентската кампания през 2012 година съвпадаше с финансовите проблеми на Гърция и дълговата криза в еврозоната, ЦРУ е поставяло задачи да се събират данни и за отношението на кандидатите към тези проблеми, за тяхната позиции относно ролята на Франция и Германия по разрешаването на тези въпроси, а също за рисковете пред Франция и банките й при дефолт на Гърция по държавния дълг.

Операцията ЦРУ бе водена от края на ноември 2011 до края на септември 2012 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама