• Снимка: БГНЕС

53 станаха общо заболелите от морбили в Пловдив и областта от появата на заболяването на 17 март тази година. Вече има смъртен случай на бебе на 10 месеца от квартал Столипиново, предаде БГНЕС.

Заболелите в областния град са 26, заразата се появява и в други общини, най- много - 6 случая, са от Садово.

Вчера има четири нови регистрирани болни. 32-годишна жена от Белозем, която няма епидемична връзка с друг случай на морбили, но няма и данни за имунизация.

Заболяло е и седемгодишно дете от Пловдив, което посещава детска градина. Бебе на седем месеца от Стамболийски е третият случай, а четвъртият случай е на път да затвори трето детско отделение в пловдивска болница. Става дума за дете на година и пет месеца от Пловдив без имунизация и с диагноза епилепсия, което е заразено в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги", където е било три дни - от 29 март до 2 април. От 9 до 12 април е било хоспитализирано в Детско отделение на болница "Пълмед", където по това време няма други болни от морбили деца. В това отделение контактни на заразата се оказват 19 деца и осем души персонал. В момента се уточнява имунизационният статус на децата.

Най-застрашени от тежко протичане и фатален изход са децата до 13 месеца, когато е имунизационната възраст за морбили. От 53 регистрирани случая 18 са на възраст до 1 година.

Личните лекари бяха инструктирани още преди първата поява на морбили да прегледат имунизационния статус на пациентите си и да ги извикат, ако не са ваксинирани. По този начин са имунизирани досега 124 души.

Стана ясно, че вирусът е пренесен от Румъния. Там и в Германия в момента има епидемия на морбили. 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно