Любо Йончев: Киното е огромен труд. Отидете в салоните, а не го теглете от интернет

16:15, 14 апр 17 / Култура 25 575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Искам да помоля всички, които обичат киното, да спрат да го теглят от интернет. Нека да отидат и да го гледат в кино салоните, защото киното е не по-малко труд от всяка една друга професия.

Това заяви за БГНЕС режисьорът на филма „Падаща звезда” Любо Йончев.

Любо Йончев е многократно награждаван режисьор, сценарист и продуцент, роден в Плевен. Завършва филмова режисура в Нов български университет. Първата му професионална работа е късометражният игрален филм „Падаща звезда“, който е номиниран на 29-те Европейски филмови награди през 2016 г. в категория „Най-добър Европейски късометражен филм“, а също така селектиран на повече от 80 международни фестивала и получил над 30 награди. Любо е член на Съюза на българските филмови дейци и през 2013 г. е избран за член на ръководството на гилдия „Кинорежисьори“. От 2016 г. е редовен член на Европейската филмова академия.

"Падаща звезда" е първият ми късометражен филм и исках да е нещо истинско, нещо близо до обикновения човек. Съдбата, така да кажем, ме срещна с Ясен Генадиев, друг изключителен млад режисьор, който беше много ентусиазиран в това да ми помогне да създадем сценария. Общо взето, аз му дадох идеята какво искам да бъде, каква да е тематиката и референтни филми, които са ме впечатлили на подобна тематика. Той написа първия драфт на сценария, след което имаме още дванайсет варианта, които преработвахме заедно, разказа Йончев и продължи: "Темата на филма е за майчинството и докъде би стигнала една майка, за да защити децата си. Исках да покажа взаимоотношенията ми с моята майка. Историята е изцяло измислена, но всички герои в нея са базирани на моето семейство. Главният герой във филма - момчето, всъщност съм аз като поведение и обноски, докато съм бил на неговата възраст".

"Донякъде този филм е извинение към моята майка за всички глупости, които съм правил", призна режисьорът, чиято роля е изиграна от Стефан Попов, а в ролята на майка му влиза актрисата Стефка Янорова.

Според Йончев всеки млад режисьор тръгва да изгражда името си като такъв чрез късометражните филми, за да създаде доверие към публиката, селекционерите на фестивалите и филмовата критика за първия си пълнометражен филм.

„Късометражното кино, е неизменна част от кариерата на всеки един режисьор. Всеки започва първо с един-два късометражни филма, за да може да изгради пътеката, която да му отвори вратите към голямото кино”, смята младият режисьор.

Според него през последните десет години, киното е много по-достъпно благодарение на множеството фестивали, и от една страна и на интернет пространството. Платформи като „Контрапункт”, например, позволяват на публиката да се докосне до късометражното кино. „Всеки автор на качествено кино се опитва чрез него да възпитава зрителя - било то в морални ценности или нещо друго, но в крайна сметка ние сме творци и всеки един от нас се опитва да направи хубав филм. Има една тенденция, която тръгва по отношение на киното от фестивали и критици, които изграждат една вълна от дадени теми. Като например преди няколко години бяха актуални темите за хомосексуализма. Последните две-три години пък актуални са темите свързани с бежанския поток. Чрез тях публиката се възпитава всеки както намери за добре”.

За Любо Йончев както пълнометражните, така и късометражните филми са трудни за реализация най-вече от гледна точка на намиране на финансиране. Неговият апел към зрителя е да посещава кино салоните, а не пиратски сайтове за свободно теглене на филми. „Киното е не по-малко труд от всяка друга професия и ние сме дали всичко от себе си, за да може зрителят да се наслади на двайсет, трийсет или час и половина преживяване. Моля, спрете да го теглите от интернет”, призова режисьорът.

Йончев и неговата "Падаща звезда" скоро ще са в Пловдив, а след това и в Балчик за фестивала „In the palace”, където филмът ще има прожекция в рамките на инициативата на европейската филмова академия „Efa short matters”. Тъй като "Падаща звезда" бе номиниран за европейските филмови награди през 2016 г. сега влиза в една програма, която се разпространява по много големи фестивали в цяла Европа като Дрезден, Оберхаузен, Берлин, Клермон Феран и др. България също ще прожектира тази програма два пъти - веднъж във Варна през месец май и в Балчик в края на юни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама