Социалният министър на Турция обеща нови права на българските изселници

15:19, 14 апр 17 / Свят 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на труда и социалната сигурност Мехмет Мюезиноглу се срещна с организациите на българските изселници в Истанбул и им обясни защо трябва да подкрепят референдума в неделя, предаде БГНЕС.

Това е същият представител на турската държава, който преди парламентарния вот в България проведе серия от срещи със същите дружества в различните градове и агитираше двойните граждани да гласуват масово за Обединение ДОСТ. Сега пред тях той настоя за мобилизация и гласуване с „Да“ за конституционните промени в Турция, за да се установи управленската система, гарантираща стабилност в страната и огласи новите им права. В замяна на това най-близките роднини ще получат незабавно турско гражданство, срещу социална осигуровка от 53 турски лири ще могат да се лекуват във всяка от болниците в страната и ще получават безпроблемно разрешения за пребиваване, а след 5-годишен престой ще получават гражданство. От всичко това ще възползват и учениците и студентите, пристигнали да се учат в Турция.

„Референдумът е силата на нацията, народът е в неговия център и той ще се произнесе за необходимостта от мощната и стабилна система от правила. Не трябва да се допуска някой да й залага капани и после хората да плащат цената на надеждите си. Народът трябва да знае накъде отива след 5 години. Парламентът е длъжен да кове законите с бързи темпове, само така страната ще може да се конкурира със световните лидери“, посочи Мюезиноглу пред изселниците. Той подчерта, че целта на Анкара е да се конкурира и да изпревари Германия, Франция, Холандия и цяла Европа, защото има нужния потенциал за това, но напоследък се сблъсква с капаните, които европейските лидери залагат за турските граждани. Според него причината за това антидемократично и в противоречие с правото отношение е безпокойството им от динамичното развитие на Турция.

„Германия, Холандия, Великобритания, Франция и всички днес се страхуват от растежа ни, това аз не го разбирам. Да сте чували за мега-проекти като нашите, реализирани през последните 10 години в тези държави, България и Гърция изобщо не ги броя?“, запита министърът и посочи третия мост над Босфора, третото летище на Истанбул, Евразийския тунел и новите градски болници. „Те от 100 години насам ни наричат болни хора, но напротив, Турция е бързо развиваща се държава с потенциал и сила. Имаме по 1 250 000 млади хора от всяка възраст. Петгодишните са 6,5 млн. души, толкова е населението на България, 10-годишните ни са колкото е броят на гърците. Разбира се, че те ще се страхуват от държава като нашата“, заяви още социалният министър и призова изселниците за масова подкрепа на референдума. Той настоя те да не се подвеждат по посланията на Републиканската народна партия, която води усилена кампания за „Не“. Депутати и активисти от главната опозиционна партия обаче също проведоха срещи с дружествата на изселниците, а те в по-голямата си част подкрепят именно нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама