Башар Асад отрече Сирия да притежава химическо оръжие

16:37, 13 апр 17 / Свят 25 219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сирийският президент Башар Асад заяви, че неговото правителство е предало още през 2013 г. всички химически оръжия, с които разполага и не би могло да извърши атаката със зарин срещу град Хан Шейхун миналата седмица. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

„Не е имало заповед за извършването на каквито и да е било атаки... Предадохме арсенала си преди няколко години. Дори и да ги имаме, не бихме ги използвали“, заяви държавният глава в интервю за АФП от Дамаск.

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) вече започна разследване на химическата атака, но в сряда Русия блокира проекторезолюция на ООН, която настоява Дамаск да сътрудничи.

В тази връзка той заяви, че властите в страната биха позволили само „безпристрастно“ външно разследване на химическата атака, при която загинаха най-малко 86 цивилни и за която Западът обвинява именно Асад. „Можем да позволим разследване, ако е безпристрастно, ако сме убедени, че непредубедени държави ще участват в тази делегация, за да сме сигурни, че те няма да го използват за политически цели“, заяви той, допълвайки, че според него обвиненията срещу Дамаск са „фалшификация“.

„Определено, за нас на 100% са фалшификация“, заяви той.

По отношение на преговорите за постигане на мирно решение на конфликта Асад посочи, че диалогът е неефективен, тъй като Вашингтон не гледа сериозно на прекратяването му.

„САЩ не са сериозни по отношение на постигането на политическо решение. Те искат да го използват като чадър за терористи“, заяви държавният глава. „Оставаме с впечатлението, че Западът, най-вече САЩ, третират с кадифена ръкавица терористите. Те фалшифицираха цялата история, за да имат претекст за атаката“, допълни той.

Асад също така посочи, че без резултат е била и американската атака срещу военно сирийско летище, при която бяха изстреляни 59 ракети „Томахоук“. „Нашата огнева мощ, нашата способност да нападаме терористи не беше засегната от този удар“, каза той пред агенцията.

По думите му доказателствата за извършването на нападението идват от „клон на „Ал Кайда“, имайки предвид бивши приближени на терористите, които са сред групите, контролиращи провинция Идлиб. В подкрепа на думите си той заяви, че Хан Шейхун не е от стратегическо значение за Дамаск и там в момента не се водят бойни действия.

„Тази история не е убедителна по никакъв начин“, заяви президентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама